Grenseverdi for oktratoksin A i Capsicum spp spices
Kommisjonsforordning (EU) 2015/1137 som endrer forordning (EC) nr. 1881/2006 når det gjelder grenseverdien for okratoksin A i capsicum
Commission Regulation (EU) 2015/1137 of 13 July 2015 amending Regulation (EC) No 1881/2006 as regards the maximum level of Ochratoxin A in Capsicum spp.spices
EØS-notat | 04.05.2016 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 27.05.2015
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 24.07.2015
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen
Sammendrag av innhold
I vedlegget pkt. 2.2.11 til kommisjonsforordning (EC) nr. 1881/2006 er det gitt bestemmelser om grenseverdier for muggsoppgiften oktratoksin A i ulike næringsmidler, herunder i capsicum spp (chilipepper, chilipulver, kajennepepper, paprika, paprikakrydder ol).
Okratoksiner er mykotoksiner produsert av muggsoppen Aspergillus ochraceus og andre arter innen Aspergillus og Penicillium-slektene. Okratoksin A er den viktigste formen, og den kan gi nyreskader hos mennesker og mistenkes for å være kreftfremkallende.
Grenseverdien for oktratoksin A i capsicum spp, slik den fremgikk av forordning (EC) nr. 1881/2006, var inntil 31.12.2014 på 30 µg/kg, men fra 1.1.2015 gjaldt opprinnelig en grenseverdien på 15 µg/kg. Bakgrunnen for denne trinnvise reguleringen av grenseverdien var bransjens behov for tid til å innføre god produksjonspraksis før det kunne bli mulig å overholde en grenseverdi på 15 µg/kg.
Før den lavere grenseverdien trådte i kraft henvendte ESA (European spice association) seg til Kommisjonen og argumenterer for at det ikke er grunnlag for å senke grenseverdien for okratoksin i paprika fra 30 til 15 µg/kg pr. 1.1.2015 som forutsatt. Det ble vist til at selv med god produksjonspraksis er det ikke mulig å overholde en grenseverdi på 15 µg/kg for produsentene i viktige eksportland til EU, bl.a. pga klimatiske forhold. Europa er avhengig av import mht capsicum, og man frykter at den lave grenseverdien i EU vil vanskeliggjøre importen, noe som igjen få negative følger for videreforedlingsindustrien i Europa (særlig i Spania hvor 50 % av produksjonen i EU skjer). I EU har det derfor vært diskutert ulike kompromiss for å imøtekomme industriens behov, og Kommisjonen landet på forslaget om en grenseverdien for oktratoksin A i capsicum på 20 µg/kg. En slik endring vil ikke innebære økt risiko for folkehelsen. Den nye grenseverdien gjelder fra 1.1.2015.
Produkter som er produsert i henhold til gjeldende grenseverdi pr. 31.12.2014, dvs en grenseverdi på 30 µg/kg, og som ble satt i handel før 1.1.2015, kan fortsatt omsettes inntil holdbarhetsdatoen/best før datoen for produktet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordning (EC) nr. 1881/2006 er gjennomført som norsk forskrift i forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. En endringsforordning som endrer grenseverdien for oktratoksin A i capsicum fra 15 til 20 µg/kg vil måtte implementeres i form av en endringsforskrift til forskrift 3. juli 2015 nr. 870 på vanlig måte.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten er vurdert å ikke ville innebære økonomiske etter administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknad
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Endringsrettsakten er EØS-relevant og akseptabel, og vil ikke innebære horisontale utfordringer.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 1137/2015 |
Basis rettsaktnr.: | (EU) nr. 1881/2006 |
Celexnr.: | 32015R1137 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 14.07.2015 |
Frist returnering standardskjema: | 03.08.2015 |
Dato returnert standardskjema: | 11.08.2015 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 29.04.2016 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 80/2016 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |