Fosfat i frosne kebabspyd
Kommisjonsforordning (EU) 2018/74 av 17 januar 2018 om endring av vedlegg II til Europa-, Parlamentets- og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder bruk av fosforsyre, fosfater, di-tri- og polyfosfater (E 338- 452) i frosne vertikale kjøttspyd.
Commission Regulation (EU) 2018/74 of 17 January 2018 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of phosphoric acid – phosphates – di – tri – and polyphosphates (E 338-452) in frozen vertical meat spits
EØS-notat | 26.04.2018 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 02.11.2017
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 01.12.2017
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Saken omhandler godkjenning av fosfat i frosne vertikale grillspyd (kebab) næringsmiddelkategorien 8.2 "Bearbeidet kjøtt" som definert i forordning (EF) nr. 853/2004.
I de gamle direktivene var det tillatt med gruppe I-stoffer, de tilsetningsstoffene som reguleres Q.S i bearbeidet kjøtt. Da forordning (Eu) nr.1129/2011, som innførte vedlegg II, del E i tilsetningsstoffordningen (EU) nr. 1333/2008, trådte i kraft, var det kun noen organiske syrer som var godkjent. Denne reguleringen viste seg å være for streng og det har vært flere endringer av næringsmiddelkategorien 8.2 "Bearbeidet kjøtt", som definert i forordning (EF) nr. 853/2004.
De aller fleste endringene er basert på søknader fra næringen, og godkjenningene er begrenset til helt spesifikke produkter.
I denne saken blir fosfat godkjent til bruk i frosne vertikale grillspyd fra sau, lam, kalv- og / eller storfekjøtt med krydder (i væskeform) eller fra fjærfekjøtt med eller uten krydder (i væskeform). Kjøttet kan brukes alene og / eller kombinert samt skiver og / eller hakket. Grillspydene skal stekes/grilles før de selges til forbruker.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 6. juni 2011 nr. 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringen vil ikke føre til økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken næringsmiddelbransjen eller Mattilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Fosfater opprettholder den fysisk-kjemiske tilstand i grillspydet og reduserer tinetapet. Den utvidede bruken vil ikke øke den helsemessige risikoen.
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Parlament og Råd |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2018/74 |
Basis rettsaktnr.: | 1333/2008 |
Celexnr.: | 32018R0074 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 20.10.2017 |
Frist returnering standardskjema: | 01.12.2017 |
Dato returnert standardskjema: | 01.12.2017 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 23.03.2018 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 46/2018 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 07.01.2018 |
Høringsfrist: | 11.02.2018 |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | 24.03.2018 |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: | 09.04.2018 |