Ny mat - olje fra Schizochytrium sp. - utvidelse bruksbetingelser
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2018/1032 av 20. juli 2018 som godkjenner utvidelse av bruksbetingelser for olje fra mikroalgen Schizochytrium sp. som ny mat-ingrediens etter Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/2283 og som endrer kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2018/1032 of 20 July 2018 authorising an extension of use of oil from the micro algae Schizochytrium sp. as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council, and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
EØS-notat | 14.01.2019 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 16.05.2018
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 11.06.2018
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten godkjenner utvidelse av bruksbetingelsene for olje fra mikroalgen Schizochytrium sp..
Olje fra mikroalgen Schizochytrium sp. er tidligere godkjent som ny mat-ingrediens i en rekke matvarekategorier (kommisjonsbeslutningene (EU) nr. 2014/463 og (EU) nr. 2015/545). De tidligere godkjenningene inngår nå i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470.
Rettsakten endrer bruksbetingelsene for olje fra mikroalgen Schizochytrium sp. i unionslisten over ny mat, slik at ingrediensen også kan tilsettes til frukt- og grønnsakspureer - og at det kan brukes en ny stamme av mikroalgen Schizochytrium sp. (T18).
Unionslisten over ny mat ble fastsatt ved forordning (EU) nr. 2017/2470, som ble vedtatt den 20. desember 2017 og trådte i kraft 19. januar 2018. Unionslisten kan endres ved å tilføye eller fjerne en ny mat, eller tilføye, endre eller fjerne bruksbetingelser, spesifikasjoner, merkekrav eller krav om overvåking. Vilkårene for godkjenning og oppføring av ny mat i unionslisten, er at næringsmiddelet ikke utgjør en helsefare, at bruken av næringsmiddelet ikke villeder forbrukeren eller er ernæringsmessig ugunstig for forbrukeren. Endringer i unionslisten skjer ved forordninger.
Godkjenningen av utvidet bruk av olje fra mikroalgen Schizochytrium sp. er gitt med grunnlag i tidligere uttalelser fra "European Food Safety Authority" (EFSA), og en ny vurdering av Storbrittannia, som konkluderer med at utvidelse av bruksbetingelsene er helsemessig trygt.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS-relevant og akseptabelt.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | (EU) 2018/1032 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32018R1032 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 04.05.2018 |
Frist returnering standardskjema: | 15.06.2018 |
Dato returnert standardskjema: | 15.06.2018 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 05.12.2018 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 234/2018 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 05.09.2018 |
Høringsfrist: | 26.09.2018 |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | 10.12.2018 |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: | 14.01.2019 |