Bruk av jernlaktat (E 585) på fåresopp
Kommisjonsforordning (EU) 2019/891 av 28. mai 2019 om endring av vedlegg I og II til forordning (EF) nr. 1333/2008 fra Europarlamentet og Rådet med hensyn til kategoribetegnelsen stabilisatorer og bruk av jern laktat (E 585 ) på fåresoppen Albatrellus ovinus til dekor på svensk leverpostei
Commission Regulation (EU) 2019/891 av 28. May 2019 amending Annexes I and II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the functional class of‘stabilisers and the use of ferrous lactate (E 585) on the mushroom Albatrellus ovinus as a food ingredient in Swedish liver pâtés
EØS-notat | 04.10.2019 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 01.04.2019
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 14.06.2019
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalens vedlegg II 27. november 2019.
Sammendrag av innhold
Kommisjonen foreslår i dette regelverket at jernlaktat (E 585) blir godkjent til bruk på Albatrellus ovinus slik at den mørkner soppen ved oksidering.
Fargeretensjonsmiddel er en ny teknologisk funksjon i vårt regelverk, men blir benyttet i en varestandard kalt "GSFA" utviklet under "Codex Alimentarius" (CODEX utvikler standarder og relaterte tekster i regi av FNs felles FAO/WHO «Food Standards Programme».). Der blir det definert som "stoffer som stabiliserer, beholder eller intensiverer fargen til et næringsmiddel. Ved å henvise til denne funksjonsklasse forbrukeren vil bli informert om at bruken av tlsetningsstoffet er knyttet til fargen til næringsmiddelet." I utkastet til regulering blir det foreslått at denne teknologiske funksjonen skal legges til i vedlegg 1; liste over teknologiske funksjoner (kategoribetegnelse) som et tilsetningsstoff kan ha.
Begrensningene blir «bare til oliven mørknet ved oksidasjon og til soppen Albatrellus ovinus når den blir brukt som dekor på leverpostei».
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for verken næringen eller Mattilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og aseptabel.
Vurdering
Et fargeretensjonsmiddel tilfredsstiller det teknologiske behovet om opprettholde eller forsterker fargen i et oksidert næringsmiddel. Det vil redusere bruken av fargestoff som farger næringsmiddelet i den fargen som om det var oksidert.
Mattilsynet mener at jernlaktat (E585) tilsfredstiller behovet for å forsterke den mørke fargen i oksidert fåresopp. Den begrensede bruken jernlaktat til fåresopp som skal benyttes til dekor på svensk leverpostei vil ikke medføre noen økt helsemessig risko.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Parlament og Råd |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2019/891 |
Basis rettsaktnr.: | 1333/2008 |
Celexnr.: | 32019R0891 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 15.03.2019 |
Frist returnering standardskjema: | 26.04.2019 |
Dato returnert standardskjema: | 26.04.2019 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 27.09.2019 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 221/2019 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 28.05.2019 |
Høringsfrist: | 10.07.2019 |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |