Bruk av jernlaktat (E 585) på fåresopp

Kommisjonsforordning (EU) 2019/891 av 28. mai 2019 om endring av vedlegg I og II til forordning (EF) nr. 1333/2008 fra Europarlamentet og Rådet med hensyn til kategoribetegnelsen stabilisatorer og bruk av jern laktat (E 585 ) på fåresoppen Albatrellus ovinus til dekor på svensk leverpostei

Commission Regulation (EU) 2019/891 av 28. May 2019 amending Annexes I and II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the functional class of‘stabilisers and the use of ferrous lactate (E 585) on the mushroom Albatrellus ovinus as a food ingredient in Swedish liver pâtés

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 01.04.2019

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 14.06.2019

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalens vedlegg II 27. november 2019.

Sammendrag av innhold

Kommisjonen foreslår i dette regelverket at jernlaktat (E 585) blir godkjent til bruk på Albatrellus ovinus slik at den mørkner soppen ved oksidering.

Fargeretensjonsmiddel er en ny teknologisk funksjon i vårt regelverk, men blir benyttet i en varestandard kalt "GSFA" utviklet under "Codex Alimentarius" (CODEX utvikler standarder og relaterte tekster i regi av FNs felles FAO/WHO «Food Standards Programme».). Der blir det definert som "stoffer som stabiliserer, beholder eller intensiverer fargen til et næringsmiddel. Ved å henvise til denne funksjonsklasse forbrukeren vil bli informert om at  bruken av tlsetningsstoffet er knyttet til fargen til næringsmiddelet." I utkastet til regulering blir det foreslått at denne teknologiske funksjonen skal legges til i vedlegg 1; liste over teknologiske funksjoner (kategoribetegnelse) som et tilsetningsstoff kan ha.

Begrensningene blir «bare til oliven mørknet ved oksidasjon og til soppen Albatrellus ovinus når den blir brukt som dekor på leverpostei».

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for verken næringen eller Mattilsynet.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og aseptabel.

Vurdering

Et fargeretensjonsmiddel tilfredsstiller det teknologiske behovet om opprettholde eller forsterker fargen i et oksidert næringsmiddel. Det vil redusere bruken av fargestoff som farger næringsmiddelet i den fargen som om det var oksidert.

Mattilsynet mener at jernlaktat (E585) tilsfredstiller behovet for å forsterke den mørke fargen i oksidert fåresopp. Den begrensede bruken jernlaktat til  fåresopp som skal benyttes til dekor på svensk  leverpostei vil ikke medføre noen økt helsemessig risko.  

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2019/891
Basis rettsaktnr.: 1333/2008
Celexnr.: 32019R0891

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 15.03.2019
Frist returnering standardskjema: 26.04.2019
Dato returnert standardskjema: 26.04.2019
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 27.09.2019
Nummer for EØS-komitebeslutning: 221/2019
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 28.05.2019
Høringsfrist: 10.07.2019
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring:
Dato varsling til ESA om gjennomføring:

Lenker