Endringer i grenseverdien for citrinin i visse kosttilskudd
Kommisjonsforordning (EU) 2019/1901 av 7. november 2019 som endrer forordning (EC) nr. 1881/2006 når det gjelder grenseverdien for citrinin i kosttilskudd basert på ris gjæret med rød gjær Monascus purpureus
Commission Regulation (EU) 2019/1901 of 7. november amending Regulation (EC) No 1881/2006 as regards maximum levels of citrinin in food supplements based on rice fermented with red yeast Monascus purpureus
EØS-notat | 04.05.2020 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 06.08.2019
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 09.08.2019
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen 30. april 2020.
Sammendrag av innhold
Det er i Kommisjonsforordning (EC) 1881/2006 fastsatt grenseverdier for forurensende stoffer (kontaminanter) i næringsmidler, herunder citrinin i kosttilskudd. Kommisjonen har nå fastsatt en lavere grenseverdien for citrinin i kosttilskudd basert på ris gjæret med rød gjær (Monascus purpureus). Bakgrunnen for dette er nye forekomstdata som viser at det er mulig å oppnå betydelig lavere nivåer av citrinin ved god produksjonspraksis.
Den nye grenseverdien for citrinin fremkommer slik i tabellen i vedlegget til forordning (EC) nr 1881/2006:
“Foodstuffs (1) |
Maximum levels (µg/kg) |
|
2.8 |
Citrinin |
|
2.8.1 |
Food supplements based on rice fermented with red yeast Monascus purpureus |
100” |
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordning (EC) nr. 1881/2006 er gjennomført som norsk forskrift ved § 3 i forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. En endringsforordning til forordning (EC) nr. 1881/2006 om endret grenseverdi for citrinin vil måtte gjennomføres i form av en endringsforskrift til forskriften om visse forurensende stoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Den foreslåtte endringen av grenseverdien for citrinin vurderes ikke å innebære administrative eller økonomiske konsekvenser verken for næringsutøvere eller myndigheter utover generelle forpliktelser til farevurdering, overvåking, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet har støttet arbeidet med å fastsette en lavere grenseverdi for citrinin basert på nye forekomstdata som viser at lavere nivåer er mulig å oppnå gjennom god produksjonspraksis. Dette er i samsvar med ALARA-prinsippet (as low as reasonable achievable).
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2019/1901 |
Basis rettsaktnr.: | 1881/2006 |
Celexnr.: | 32019R1901 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 19.07.2019 |
Frist returnering standardskjema: | 29.08.2019 |
Dato returnert standardskjema: | 28.08.2019 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 30.04.2020 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 55/2020 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 02.12.2019 |
Høringsfrist: | 24.01.2020 |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |