Godkjenning ny mat - endring spesifikasjoner 2'fucosyllactose (2'-FL) produsert ved Escherischia coli stamme K-12
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) nr. 2019/388 av 11.mars 2019 som godkjenner endring av spesifikasjonene til ny mat ingrediensen 2'-fucosyllactose (2'-FL) produsert ved Escherischia coli stamme K-12 etter Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/2283 og som endrer Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) nr. 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2019/388 of 11 March 2019 authorising the change of specifications of the novel food 2'-Fucosyllactose produced with Escherichia coli K-12 under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
EØS-notat | 29.07.2019 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 28.02.2019
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 01.04.2019
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten godkjenner endring av spesifikasjonene for 2'-fucosyllactose (2'-FL) produsert ved Escherischia coli stamme K-12 i unionslisten over ny mat.
2'-FL produsert ved Escherischia coli stamme K-12 er tidligere godkjent som ny mat, og inngår i unionslisten over ny mat, som ble fastsatt ved forordning (EU) nr. 2017/2470, og trådte i kraft 19. januar 2018.
Forordningen godkjenner endring av nivået for 2'-FL i spesifikasjonen fra 90% til 80%, og en økning av enkelte sakkarider. Det er ikke vurdert at det er behov for en ny risikovurdering, siden endringene i spesifikasjonen er på linje med spesifikasjonene til den syntetiske kilden til 2'-FL produsert ved en annen mikrobiell kilde.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | (EU)2019/388 |
Basis rettsaktnr.: | (EU)2015/2283 |
Celexnr.: | 32019R0388 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 15.02.2019 |
Frist returnering standardskjema: | 29.03.2019 |
Dato returnert standardskjema: | 29.03.2019 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 10.07.2019 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 184/2019 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 08.04.2019 |
Høringsfrist: | 06.05.2019 |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |