Godkjenning ny mat - gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/760 av 13. mai som godkjenner gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica som ny mat etter Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2015/2283 og som endrer Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470

Commission Implementing Regulation (EU) 2019/760 of 13 May authorising the placing on the market of Yarrowia lipolytica yeast biomass as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 06.05.2019

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 14.06.2019

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalens vedlegg II 27. september 2019. 

Sammendrag av innhold

Rettsakten godkjenner tørket og varmebehandlet gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica om ny mat-ingrediens i kosttilskudd. Målgruppen er den generelle befolkningen fra 3 år og oppover. Det settes maksimumsgrenser på henholdsvis 3 g/dag for barn fra 3 og opptil 10 år, og 6 g/dag for barn over 10 år, unge og voksne.

Gjærarten Yarrowia lipolytica er utbredt i naturen, og finnes både i miljøet og i en rekke matvarer.

Ny mat-ingrediensen vil ved rettsakten føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med de gitte bruksbetingelsene (målgruppe, maksimumsgrenser og spesifikk betegnelse) i tabell 1 og spesifikasjonene i tabell 2.

Unionslisten over ny mat ble vedtatt den 20. desember 2017 og trådte i kraft 19. januar 2018. Unionslisten kan endres ved å tilføye eller fjerne en ny mat, eller tilføye, endre eller fjerne bruksbetingelser, spesifikasjoner, merkekrav eller krav om overvåking. Vilkåret for godkjenning og oppføring av ny mat i unionslisten, er at næringsmiddelet ikke utgjør en helsefare, at bruken av næringsmiddelet ikke villeder forbrukeren eller er ernæringsmessig ugunstig for forbrukeren. Endringer i unionslisten skjer ved forordninger.

EFSA konkluderte i en risikovurdering publisert 14. februar 2019 med at tørket og varmebehandlet gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica er trygt ved de bruksbetingelsene som søkeren har foreslått. Godkjenningen av Yarrowia lipolytica har grunnlag i uttalelsen fra EFSA.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS relevant og akseptabelt.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2019/760
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32019R0760

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 12.04.2019
Frist returnering standardskjema: 24.05.2019
Dato returnert standardskjema: 24.05.2019
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 27.09.2019
Nummer for EØS-komitebeslutning: 223/2019
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 11.06.2019
Høringsfrist: 19.08.2019
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring:
Dato varsling til ESA om gjennomføring:

Lenker