Godkjenning ny mat - gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/760 av 13. mai som godkjenner gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica som ny mat etter Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2015/2283 og som endrer Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2019/760 of 13 May authorising the placing on the market of Yarrowia lipolytica yeast biomass as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
EØS-notat | 04.10.2019 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 06.05.2019
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 14.06.2019
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalens vedlegg II 27. september 2019.
Sammendrag av innhold
Rettsakten godkjenner tørket og varmebehandlet gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica om ny mat-ingrediens i kosttilskudd. Målgruppen er den generelle befolkningen fra 3 år og oppover. Det settes maksimumsgrenser på henholdsvis 3 g/dag for barn fra 3 og opptil 10 år, og 6 g/dag for barn over 10 år, unge og voksne.
Gjærarten Yarrowia lipolytica er utbredt i naturen, og finnes både i miljøet og i en rekke matvarer.
Ny mat-ingrediensen vil ved rettsakten føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med de gitte bruksbetingelsene (målgruppe, maksimumsgrenser og spesifikk betegnelse) i tabell 1 og spesifikasjonene i tabell 2.
Unionslisten over ny mat ble vedtatt den 20. desember 2017 og trådte i kraft 19. januar 2018. Unionslisten kan endres ved å tilføye eller fjerne en ny mat, eller tilføye, endre eller fjerne bruksbetingelser, spesifikasjoner, merkekrav eller krav om overvåking. Vilkåret for godkjenning og oppføring av ny mat i unionslisten, er at næringsmiddelet ikke utgjør en helsefare, at bruken av næringsmiddelet ikke villeder forbrukeren eller er ernæringsmessig ugunstig for forbrukeren. Endringer i unionslisten skjer ved forordninger.
EFSA konkluderte i en risikovurdering publisert 14. februar 2019 med at tørket og varmebehandlet gjærbiomasse fra Yarrowia lipolytica er trygt ved de bruksbetingelsene som søkeren har foreslått. Godkjenningen av Yarrowia lipolytica har grunnlag i uttalelsen fra EFSA.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS relevant og akseptabelt.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2019/760 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32019R0760 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 12.04.2019 |
Frist returnering standardskjema: | 24.05.2019 |
Dato returnert standardskjema: | 24.05.2019 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 27.09.2019 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 223/2019 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 11.06.2019 |
Høringsfrist: | 19.08.2019 |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |