Bruk av fettsyrer til overflatebehandling av enkelte frukter
Kommisjonsforordning (EU) 2019/801 av 17.mai 2019 om endring av vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 fra Europaparlamentet og Rådet når det gjelder bruk av mono- og diglyserider av fettsyrer (E 471) på enkelte friske frukter
Commission Regulation (EU) 2019/801 of 17 May 2019 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of mono- and diglycerides of fatty acids (E 471) on certain fresh fruits
EØS-notat | 04.10.2019 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 21.03.2019
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 01.04.2019
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalens vedlegg II 27. september 2019.
Sammendrag av innhold
Saken gjelder godkjenning av mono og diglyserider av fettsyrer (E471) for overflatebehandling av enkelte ferske frukter i kategori 4.1.1.hele friske frukter og grønnsaker.
Mono og diglyserider av fettsyrer kan oppfylle et teknologiske behovet for å hindre uttørking og oksidasjon av overflaten av frukt og grønnsaker. En slik beskyttelse vil også opprettholde næringsinnholdet i frukten/grønnsaken. Mono og diglyserider av fettsyrer (E471) blir godkjent på frukt og grønt med begrensing til frukt og grønt hvor skallet ikke blir spist.
Mono og diglyserider av fettsyrer (E471) kan nå benyttes q.s. i kategori 4.1.1.hele friske frukter og grønnsaker er begrenset til «bare til overflatebehandling sitrusfrukt, melon, ananas, bananer, papaya, mango og granatepler».
Med q.s menes tilstrekkelig mengde for å oppfylle det teknologiske behovet som tilsetningsstoffet er godkjent til i den angjeldende kategorien.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for verken næringen eller Mattilsynet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at det er et teknologisk behov for å hindre uttrørking av frukt under transport og lagring. Mono og diglyserider av fettsyrer (E471) oppfyller dette behovet når det blir brukt på frukt.
Godkjenningen er gitt til bruk på frukt der skallet ikke spises, vi mener derfor at godkjenneing vil ikke føre til økt helsemessig risiko.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Parlament og Råd |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2019/801 |
Basis rettsaktnr.: | 1333/2008 |
Celexnr.: | 32019R0801 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 08.03.2019 |
Frist returnering standardskjema: | 19.04.2019 |
Dato returnert standardskjema: | 19.04.2019 |
Dato innlemmet i EØS-avtalen: | 27.09.2019 |
Nummer for EØS-komitebeslutning: | 220/2019 |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 29.05.2019 |
Høringsfrist: | 24.07.2019 |
Frist for gjennomføring: | |
Dato for faktisk gjennomføring: | |
Dato varsling til ESA om gjennomføring: |