Ny mat - Soppulver med høyt innhold av vitamin D2
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/1163 av 6. august 2020 som godkjenner sopp pulver med høyt innhold av vitamin D2 som ny mat etter Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2015/2283 og som endrer Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2020/1163 of 6 August 2020 authorising the placing on the market of vitamin D2 mushroom powder as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
EØS-notat | 18.12.2020 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 24.08.2020
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 10.11.2020
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU. Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA - statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner sopp-pulver med høyt innhold av vitamin D2 som ny mat-ingrediens i en rekke matvarer.
EFSA konkluderte i risikovurderinger publisert 28. november 2019 med at ingrediensen er helsemessig trygg med foreslåtte bruksbetingelser, men påpekte at inntaket av vitamin D for spedbarn 7-12 måneder ville kunne overstige UL ved samtidig inntak av andre næringsmidler tilsatt vitamin D.
Ny mat-ingrediensen føres ved rettsakten opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med gitte vilkår for bruk: tillatte matvarekategorier med maksimumsgrenser, og spesifikk lovbestemte betegnelser («UV-behandlet sopp-pulver med vitamin D» eller («UV-behandlet sopp-pulver med vitamin D2» ). Godkjenningen omfatter ikke kosttilskudd til spedbarn. Det kreves at kosttilskudd med sopp-pulver med høyt innhold av vitamin D2 skal merkes med at de ikke skal inntas av spedbarn. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten.
Det innvilges databeskyttelse for konkrete studier i 5 år fra rettsakten er vedtatt. Databeskyttelsen innebærer at EFSA ikke kan bruke disse studiene for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at produktet i de 5 årene databeskyttelsen varer bare er godkjent omsatt på markedet av den aktuelle søkeren, eller aktører som søkeren har gjort avtale med.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser utkastet til rettsakt som EØS relevant og akseptabelt.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2020/1163 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32020R1163 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 24.07.2020 |
Frist returnering standardskjema: | 04.09.2020 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: |