Soyabønnehemicellulose som stabilisator i smakssatte drikker
Kommisjonsforordning (EU) 2020/279 av 27. Februar 2020 om endring av vedlegg II til Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til bruk av soyabønnehemicellulose (E 426)
COMMISSION REGULATION (EU) 2020/279 of 27 February 2020 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of soybean hemicellulose (E 426)
EØS-notat | 26.06.2020 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 08.01.2020
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 21.08.2020
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Denne Kommisjonsforordningen gjelder endring av vedlegg II til Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 med hensyn til bruk av soyabønnehemicellulose (E 426). I henhold til vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 er soyabønnehemicellulose (E 426) et godkjent tilsetningsstoff for et bredt utvalg av matvarer med grenseverdier fra 1500 og 30000 mg / kg.
Den 16. august 2017 ble det sendt inn en søknad om utvidelse av bruken av soyabønne hemicellulose (E 426) som stabilisator i smaksatte fermenterte melkeprodukter og smaksatt drikke.
Når soyabønne-hemicellulose (E 426) blir benyttet som stabilisator vil det hindre sammenklumping, utfelling av proteiner og faseseparasjon under sure forhold i næringsmiddelkategori 1.4 «gjærede melkeprodukter tilsatt aroma, herunder varmebehandlede produkter» og 14.1.4 «aromatiserte drikker». EFSA konkluderte, i 2017, at det er svært usannsynlig at det er noen helsemessig risiko av betydning ved dagens bruk av soyabønne-hemicellulose (E 426) som tilsetningsstoff. Der er derfor ikke etablert en numerisk AD og tilsetningsstoffet reguleres q.s. Den aktuelle oppdateringen har ingen økt helsemessig risiko av betydning, og derfor er det ikke hentet inn noen risikovurdering fra EFSA.
I og med at soyabønne-hemicellulose (E 426) skal reguleres q.s.vil tilsetningsstoffet bli inkludert i gruppe 1 i vedlegg II, del C. Inkludering av soyabønne-hemicellulose (E 426) i gruppe I vil gjøre det overflødige med oppføringer for soyabønne hemicellulose (E 426) i næringsmiddelkategori 1.4 «gjærede melkeprodukter tilsatt aroma, herunder varmebehandlede produkter» og 14.1.4 «aromatiserte drikker» siden tilsetningsstoffer i gruppe I er allerede tillatt i de berørte næringsmiddelkategoriene. Det anses hensiktsmessig å godkjenne soyabønne-hemicellulose (E 426) i gruppe 1.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndighet, næring eller forbruker.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Parlament og Råd |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2020/275 |
Basis rettsaktnr.: | 1333/2008 |
Celexnr.: | 32020R0279 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 13.12.2019 |
Frist returnering standardskjema: | 24.01.2020 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 03.02.2020 |
Høringsfrist: | 16.03.2020 |
Frist for gjennomføring: |