Ny mat - endring i spesifikasjoner for trans-resveratrol
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2022/672 av 22. april 2022 som godkjenner endringer i spesifikasjonen for trans-resveratrol fra mikrobiologiske kilder i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2022/672 of 22 April 2022 amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 as regards the specifications of the novel food trans-resveratrol (from microbial source)
EØS-notat | 27.07.2022 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 25.05.2022
Spesialutvalg: Matområdet og Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 26.07.2022
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring i spesifikasjonen for trans-resveratrol fra mikrobiologiske kilder, som tidligere er godkjent som ny mat-ingrediens i kosttilskudd og oppført i unionslisten. Kravet om at 100 % av partiklene fra ny mat-ingrediensen produsert fra mikrobiologisk kilde bør være mindre enn 100 mikrometer fjernes med dette fra spesifikasjonen.
Bakgrunnen for endringen er at partikkelstørrelsen varierer, og at fordelingen er sammenlignbar med kjemisk syntetisert trans-resveratrol, som er vurdert av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) og hvor det ikke er satt krav til partikkelstørrelse.
Europakommisjonen vurderer at endringen ikke vil medføre noen endring i tryggheten av ingrediensen, med bakgrunn i at EFSA allerede har vurdert kjemisk trans-resveratrol, som har tilsvarende partikkelstørrelse-variasjon.
Ved rettsakten endres spesifikasjonen for trans-resveratrol fra mikrobiologiske kilder i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470) som beskrevet
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2022/672 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32022R0672 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 06.05.2022 |
Frist returnering standardskjema: | 17.06.2022 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: |