Økologi-Unntak for krav til signering importsertifikat utstedt i Ukraina

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2022/760 av 8 april 2022 om endring av delegert forordning (EU) 2021/2306 som omhandler overgangsbestemmelse for importsertifikat utstedt i Ukraina

Commission Delegated Regulation (EU) 2022/760 of 8 April 2022 amending Delegated Regulation (EU) 2021/2306 as regards the transitional provisions for certificates of inspection issued in Ukraine

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 23.05.2022

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten forordning (EU) 2022/760 gjennomfører midlertidige unntak fra krav til signering av importsertifikat utstedt i Ukraina for økologiske varepartier som skal importeres til EØS-området (jf. forordning (EU) 2021/2306 artikkel 11). Fra 1. juli 2022 blir det et krav om at alle økologiske varepartier som skal importeres fra tredjestater til EØS-området skal medfølge et importsertifikat som er verifisert av kontrollorgan og kontrollmyndigheter ved bruk av kvalifisert elektronisk signatur (e-seal) i Traces (jf. forordning (EU) 2021/2306, artikkel 5(3)). Formålet er at kontrollorgan eller kontrollmyndigheter skal verifisere at det økologiske varepartiet er produsert i henhold til økologiregelverket. Det er en overgangsperiode fram til 01.07.2022 hvor kontrollorgan og kontrollmyndigheter kan signere en papiroriginal av importsertifikatet inntil de har et system for å bruke kvalifisert elektronisk signatur ("e-seal"). Forordning (EU) 2022/760 gjennomfører et midlertidig unntak for papiroriginal frem til og med 30.06.2022, og tillater at kontrollorgan eller kontrollmyndighet i Ukraina gjennomfører en enkel bekreftelse av importsertifikater i Traces. Bakgrunnen for dette unntaket er at postsystemet i Ukraina ikke er fungerende på grunn Russlands invasjon av Ukraina. Det er en betingelse at importsertifikater blir signert i Traces før varepartiet forlater Ukraina. Kompetent myndighet i EØS-området skal signere importsertifikater ved bruk av e-seal eller ved å signere en utskrift fra Traces før varepartiet frigis for omsetning i EØS-området. 

Unntaket har en tilbakevirkende kraft fra 24. februar 2022 og til og med 30.06.2022.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten vil bli gjennomført som en endringsforskrift til forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr (økologiforskriften).

Endringsforskriften endrer § 4 bokstav a i økologiforskriften. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Nye regler som gjennomføres ved forordning (EU) 2022/760 vurderes til ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av vesentlig betydning for norske virksomheter eller myndigheter.

Det har vært et behov i EØS-området for et midlertidig unntak fra regler om at importsertifikat for økologiske varepartier som importeres fra Ukraina ikke må signeres på papiroriginal når kvalifisert elektronisk signatur ("e-seal") ikke er tilgjengelig fram til og med 30 juni 2022. Bakgrunnen er krigen i Ukraina har medført at  postsystemet ikke funger. Vi har imidlertid mottatt informasjon om at det trolig ikke har vært behov for dette unntaket for norske virksomheter, siden det har vært kontrollorgan i Ukraina som har benyttet kvalifisert elektronisk signatur på importsertifikat for økologiske varer som har vært importert til Norge i denne perioden som unntaket har vært gjeldende. 

Sakkyndige instansers merknader

På grunn av hast med å innlemme og gjennomføre rettsakten, ble dette notatet ikke behandlet i Spesialutvalget for matområdet.  

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 20

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2022)760
Rettsaktnr.: 2022/760/EU
Basis rettsaktnr.: 2021/2306
Celexnr.: 32022R0760

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 20.05.2022
Frist returnering standardskjema: 24.05.2022
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker