Ny mat - endring i bruksbetingelser for UV-behandlet bakegjær
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2022/196 av 11. februar 2022 som godkjenner endringer i bruksbetingelsene for UV-behandlet bakegjær i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2022/196 of 11 February 2022 authorising an extension of use and the change of the specifications of UV-treated baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) as a novel food under Regulation (EU) 2015/2283 of the European Parliament and of the Council, and amending Commission Implementing Regulation (EU) 2017/2470
EØS-notat | 07.03.2022 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 07.03.2022
Spesialutvalg: Matområdet og Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg: 02.05.2022
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner utvidelse av bruksbetingelsene for UV-behandlet bakegjær, som tidligere er godkjent som ny mat og oppført i unionslisten. Ny mat-ingrediensen kan etter dette tilsettes i en rekke nye matvarekategorier til den generelle befolkningen, og i morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger, kornbasert barnemat og næringsmidler til spesielle medisinske formål.
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) konkluderte i en risikovurdering vedtatt 28. april 2021 at utvidet bruk av ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved angitte bruksbetingelser. Bruk i morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger, kornbasert barnemat og næringsmidler til spesielle medisinske formål forutsetter at gjæren inaktiveres før tilsetning til disse matvarekategoriene. Dette er ikke nødvendig for de øvrige matvarekategoriene.
Ved rettsakten endres bruksbetingelsene for UV-behandlet bakegjær i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), slik at ny mat-ingrediensen kan tilsettes en rekke nye matvarekategorier. Spesifikasjonene for ny mat-ingrediensen i unionslistens tabell 2, endres også. Det angis her at gjæren må inaktiveres før bruk i morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger, kornbasert barnemat og næringsmidler til spesielle medisinske formål.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabelt.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2022/196 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32022R0196 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 18.02.2022 |
Frist returnering standardskjema: | 01.04.2022 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: |