ETO grenseverdier i tilsetningsstoff

KOMMISSJONSFORORDNING (EU) 2022/1396 av 11. august 2022 om endring av vedlegget til forordning (EU) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer oppført i vedlegg II og III til Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder tilstedeværelsen av etylenoksid i tilsetningsstoffer

COMMISSION REGULATION (EU) 2022/1396 of 11 August 2022 amending the Annex to Regulation (EU) No 231/2012 laying down specifications for food additives listed in Annexes II and III to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the presence of ethylene oxide in food additives

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 06.11.2022

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 05.01.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Den nye forordningen gjelder regulering av etylenoksid i tilsetningsstoffer.

Tidligere ble bruken av steriliseringsmiddelet etylenoksid (ETO) regulert i en egen note i vedlegget til forordning 231/2012 renhetskriterier og spesifikasjonene for de godkjente tilsetningsstoffene i tilsetningsstoffregelverket. Denne noten fastsetter at ETO ikke kan brukes til steriliseringsformål i tilsetningsstoffer. Det var imidlertid ikke satt noen grense for tilstedeværelsen av ETO, uavhengig av dets opprinnelse. Grenseverdier for ETO var for de få tilsetningsstoffene som benytter etylenoksid i produksjonsprosessen. Grenseverdien for disse var på 0,2 mg/kg, fastsatt på grunnlag av uttalelsen fra "Scientific Committee on Food" (SCF) i mai 2002. SCF konkluderte med at inntaket bør være så lavt som mulig siden ETO er både gentoksisk og kreftfremkallende. Grenseverdien for ETO, i spesifikasjonene for de tilsetningsstoffene som benyttet ETO i produksjonsprosessen, ble satt til 0,2 mg/kg, uttrykt som ETO, tatt i betraktning den oppnåelige grensen for kvantifisering som var tilgjengelig på det tidspunktet.

Forordning 2022/1396 setter en generell grenseverdi på 0,1 mg/kg for ETO for alle de godkjente tilsetningsstoffene. Grenseverdien på 0,1 mg/kg, uttrykt som summen av etylenoksid og 2-kloretanol, gjenspeiler gjeldende kvantifiseringsgrense (396/2005. LOQ). Relevante EU-referanselaboratorier bekrefter at denne grenseverdien vil være oppnåelig for alle tilsetningsstoffer på velutstyrte laboratorier over hele EU. Resultatene uttrykt som summen av etylenoksid og 2-kloretanol er i tråd med restdefinisjonen som spesifisert i forordning (EF) nr. 396/2005. Denne grenseverdien skal gjelde for alle godkjente tilsetningsstoffer over grenseverdiene for restmengder fastsatt ved forordning (EF) nr. 396/2005.

Grenseverdiene for ETO, som definert i spesifikasjonene, vil ikke medføre en økt helsemessig risiko, og derfor er en risikovurdering av EFSA ikke nødvendig.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten krever endring i norsk forskrift 6.juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer i næringsmidler.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Mattilsynet anser at endringen er viktig og at rettsakten:

• vil kunne få vesentlige økonomiske konsekvenser  for næringen dersom de ikke gjennomfører farevurdering, overvåkning, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelse av grenseverdier tilsetningsstoffer i næringsmidler.

Dersom de skal gjennomføre kontroll av det nye regleverket og ev. følge opp brudd, vil rettsakten kunne få økonomiske og administrative konsekvenser for Mattilsynet.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet mener at denne endringen av regelverket, med en generell grenseverdi for ETO i spesifikasjonene for tilsetningsstoffene som er godkjent i tilsetningsstofforskriften, gjør det lettere å identifisere bruken av ETO og trygge bruken av tilsetningsstoffene.

Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2022/1396
Basis rettsaktnr.: 231/2012
Celexnr.: 32022R1396

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 05.09.2022
Frist returnering standardskjema: 19.09.2022
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: