Biocid - Ikke-unionsgodkjenning av 'Insecticide Textile Contact'

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2023/686 av 24. mars 2023 om ikke-unionsgodkjenning ab biocidproduktet 'Insecticide Textile Contact'

Commission Implementing Decision (EU) 2023/686 of 24 March 2023 not granting a Union authorisation for the single biocidal product “Insecticide Textile Contact”

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 04.08.2023

Spesialutvalg: Handelsforenklinger / Kjemikalier

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XV. Farlige stoffer

Status

Rettsakten ble vedtatt 24. mars 2023 og ble publisert i OJ 28. mars 2023.

Sammendrag av innhold

Biocidforordningen (forordning (EU) nr. 528/2012) har en godkjenningsprosess hvor produkter og produktfamilier kan godkjennes for hele EU/EØS uten nasjonal godkjenning i hvert enkelt land.

Beslutning (EU) 2023/686 avslår unionsgodkjenning for biocidproduktet Insecticide Textile Contact med det aktive stoffet permetrin i produkttype 18. Permetrin er godkjent som biocidaktivt stoff i EU i flere produkttyper. Søknaden avslås fordi den tiltenkte bruken av produktet anses å føre til uakseptable risikoer for ikke-profesjonelle brukere (allmennheten), det vil si for voksne som bruker produktet og for allmennheten som eksponeres for de behandlede produktene, og til uakseptable risikoer for miljøet, spesielt for overflatevann og sedimenter. Produktet oppfyller derfor ikke vilkårene fastsatt i artikkel 19(1)(b), punkt (iii) og (iv) i forordning (EU) nr. 528/2012.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Biocidforordningen (EU) nr. 528/2012 ble innlemmet i EØS-avtalen 13. desember 2013. Biocidforordningen er gjennomført i norsk rett ved forskrift av 18. april 2017 nr. 480 om biocider (biocidforskriften). Gjennomføring av nye rettsakter skjer normalt ved endring i biocidforskriften, men unionsgodkjenninger tas ikke inn i forskriften (jf. biocidforskriften § 3-1). Miljødirektoratet fatter normalt vedtak som gjenspeiler rettsakten, men ikke i tilfeller hvor søknad om unionsgodkjenning avslås.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Gjennomføring av rettsakten anses ikke å ha økonomiske og/eller administrative konsekvenser.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten sendes ikke på høring og tas ikke inn i norsk biocidforskrift, og det fattes ikke vedtak som gjenspeiler rettsakten.

Vurdering

Rettsakten vurderes å være EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Vedtak/beslutning
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 528/2012

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker