Ny mat - godkjenning delvis hydrolysert protein fra bygg (Hordeum vulgare) og ris (Oryza sativa)

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2851 av 20. desember 2023 om godkjenning av delvis hydrolysert protein fra brukt bygg (Hordeum vulgare) og ris (Oryza sativa) som et nytt næringsmiddel og endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470

Commission Implementing Regulation (EU) 2023/2851 of 23 December 2023 authorising the placing on the market of partially hydrolysed protein from spent barley (Hordeum vulgare) and rice (Oryza sativa) as a novel food and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 14.12.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner delvis hydrolysert protein fra bygg (Hordeum vulgare) og ris (Oryza sativa) som har vært brukt i ølproduksjon, i en rekke matvarekategorier til den generelle befolkningen.

EFSA har i en risikovurdering vedtatt 24. mai 2023 konkludert med at ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved foreslåtte bruksvilkår.

Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier, og kriteriene for innvilgning foreligger. Godkjenningen vil dermed bare gjelde for søkeren i fem år. EFSA kan i perioden heller ikke bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere.

Ved rettsakten vil ny mat-ingrediensen føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med angitte bruksvilkår. Lovbestemt betegnelse skal være «delvis hydrolysert protein fra brukt bygg (Hordeum vulgare) og ris (Oryza sativa)». Produktet må merkes i tråd med bestemmelsene om allergenmerking i matinformasjonsforordningen (forordning 1169/2011, artikkel 21). Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabelt

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2023/2851
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32023R2851

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 08.12.2023
Frist returnering standardskjema: 19.01.2024
Dato returnert standardskjema:
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 05.07.2024
Nummer for EØS-komitebeslutning: 159/2024
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring: 08.07.2024
Dato varsling til ESA om gjennomføring: 17.07.2024

Lenker