Endring av forordning (EU) 2020/689

Kommisjonens delegerte forordning (EU) 2023/1798 av 10. juli 2023 som endrer delegert forordning (EU) 2020/689 med utfyllende bestemmelser til Europaparlaments- og Rådsforordning (EU) 2016/429 med hensyn til overvåkning, utryddelsesprogrammer og sykdomsfri status for visse listeførte og nye sykdommer

Commission Delegated Regulation (EU) 2023/1798 of 10 July 2023 amending Delegated Regulation (EU) 2020/689 supplementing Regulation (EU) 2016/429 of the European Parliament and of the Council as regards rules for surveillance, eradication programmes, and disease-free status for certain listed and emerging diseases

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 05.07.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 18.12.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Forordning (EU) 2020/689 er en utfyllende forordning til forordning (EU) 2016/429 (dyrehelseforordningen), og inneholder bestemmelser om overvåkning, utryddelsesprogrammer og sykdomsfri status for bestemte listeførte og nye sykdommer. På bakgrunn av erfaringer som gjort siden gjennomføringen av det nye dyrehelseregelverket i EU i april 2021, foreslår Kommisjonen noen endringer i regelverket. Endringene gjelder bestemmelsene om relevant målpopulasjon ved overvåkning, utvidet grunnlag for søknader om sykdomsfri status og avklaringer mht. krav til vedlikehold av sykdomsfri status for Newcastle disease virus (NDV) uten vaksinering.  

Nærmere om de foreslåtte endringene:

Overvåkning av aviær influensa

På bakgrunn av erfaringer fra siste tids epidemier av aviær influensa (AI) i Europa, har EFSA anbefalt å utvide og intensivere overvåkningen av sykdommen. Anbefalingene gjelder både ville pattedyr (særlig rovdyr) og holdte dyr i risikoområder hvor HPAI er til stede blant villfugl og fjørfe. 
Kommisjonen forslår derfor å endre de generelle bestemmelsene om «målpopulasjon» i forordning (EU) 2020/689, artikkel 4, slik at andre arter enn de listeførte artene (i henhold til forordning (EU) 2018/1881) skal inkluderes i målpopulasjonen dersom de utgjør en risiko for dyre- eller humanhelsen. Endringene vil bli gjeldende for overvåkningen av alle listeførte sykdommer og gjelde både landdyr og akvatiske dyr. En hovedgrunn til de foreslåtte endringene er å forbedre kunnskapsgrunnlaget for bekjempelsen av alvorlige sykdommer.

Utvidet grunnlag for sykdomsfri status

I gjeldende regelverk er det forskjellige grunnlag for søknad om sykdomsfri status. Et av grunnlagene baserer seg på historiske data og overvåkningsdata. Gjeldende bestemmelser inneholder mange begrensninger for når dette grunnlaget kan benyttes:

  • Kun av nye medlemsstater
  • Kun ved tilfeller hvor en sykdom blir kategorisert som en B- eller C-sykdom for første gang
  • Kun i en begrenset periode
  • Ikke for spesifikke opplistede sykdommer.

Forslaget innebærer at disse begrensningene fjernes og at det vil være mulig å søke om sykdomsfri status på grunnlag av historiske data og overvåkningsdata for alle listeførte kategori B- og C-sykdommer. Det vil fortsatt være sykdomsspesifikke krav til overvåkningen som ligger til grunn for søknaden (artikkel 72 av forordning (EU) 2020/689).​

Vedlikehold av sykdomsfri status for Newcastle disease virus uten vaksinering:

Erfaringer i forbindelse med gjennomføringen av forordning (EU) 2020/689 har vist at det er behov for tydeliggjøring av bestemmelser om visse krav for vedlikehold av sykdomsfri status for NDV uten vaksinering (vedlegg V, del IV, avsnitt 2). I gjeldende bestemmelser er det uklart om flere primærutbrudd innenfor den definerte perioden tillater opprettholdelse av statusen dersom bekjempelsesvilkårene etterleves.

Endringene tydeliggjør at slik sykdomsfri status kan opprettholdes til tross for et begrenset antall primærutbrudd av Newcastle disease i løpet av ett år. Kriteriene om et begrenset antall sekundærutbrudd og en tidsbegrensning for bekjempelsen videreføres. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett i dyrehelseovervåkningsforskriften

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for næringen/forbrukere.

Utvidelse av målpopulasjon for overvåkning

Endringene som utvider målpopulasjonen til andre enn listeførte arter for sykdommen, kan medføre både økonomiske og administrative konsekvenser når det gjelder overvåkning av visse sykdommer. Omfanget av konsekvensene er utfordrende å beregne fordi det avhenger av en vurdering av om og hvilke arter som må inkluderes på bakgrunn av artenes risiko for dyre- og humanhelsen. Et eksempel på dette vil være at målpopulasjonen ved overvåkning av fugleinfluensa sannsynligvis må utvides til å omfatte visse arter av holdte pattedyr og ville pattedyr. Tilsvarende vil målpopulasjonen for overvåkning av bovin tuberkulose sannsynligvis måtte utvides til å omfatte ville hjortedyr og ville rovdyr.

Åpning for å benytte historiske data og overvåkningsdata for søknader om sykdomsfri status for alle listeførte kategori B- og C-sykdommer

Endringen innebærer administrative forenklinger for myndighetene ved søknad om sykdomsfri status for kategori B- og C-sykdommer. Dette vil for eksempel være aktuelt ved en framtidig søknad om sykdomsfri status for blåtunge og bovin virusdiare.

Tydeliggjøring av krav til vedlikehold av sykdomsfri status for Newcastle disease uten vaksinering

Tydeliggjøringen vil ikke ha noen økonomiske eller administrative konsekvenser, men medfører at kravene er lettere å forstå.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert i Spesialutvalget for matområdet, der berørte departement og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet vurderer at endringene som angår målpopulasjon er faglig fornuftige. Videre vurderes endringene godkjenning av sykdomsfri status som en ønsket forenkling. Tydeliggjøring av kriteriene for opprettholdelse av sykdomsfri status for Newcastle disease uten vaksinasjon ved utbrudd vurderes som god.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2023)4572
Rettsaktnr.: (EU) 2023/1798
Basis rettsaktnr.: (EU) 2016/429
Celexnr.: 32023R1798

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 26.09.2023
Frist returnering standardskjema: 10.10.2023
Dato returnert standardskjema:
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 02.02.2024
Nummer for EØS-komitebeslutning: 2/2024
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring: 16.02.2024
Dato varsling til ESA om gjennomføring: 26.02.2024

Lenker