Godkjenning av glykosylerte steviolglykosider

Kommisjonsforordning (EU) 2023/447 av 1. mars 2023 om endring av vedlegg II til Europaparlamentets og rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 og vedlegget til kommisjonsforordning (EU) nr. 231/2012 når det gjelder bruk av glykosylerte steviolglykosider som søtstoff

Commission Regulation (EU) 2023/447 of 1 March 2023 amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council and the Annex to Commission Regulation (EU) No 231/2012 as regards the use of glucosylated steviol glycosides as sweetener

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 05.05.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 14.06.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Godkjenning av en variant av steviolglykosider

Glykosylerte steviolglykosider (GSG) er søtstoff som er et alternativ til de andre steviolglykosidene som allerede blir benyttet i samme næringsmiddelkategorier og med samme grenseverdi.

GSG  blir fremstilt ved  enzymatisk biokonvertering, dvs. at det blir bundet flere glukosemolekyper til steviosidet ved hjelp av et enzym. EFSA gjennomførte en risikovurdering av enzymet, samtidig som de vurderte det glykosylerte søtstoffet, fordi dette enzymet også brukes til produksjon av aromaer.  De konkluderer med at metabolismen av GSG tilsvarer de allerede godkjente steviolglykosidene, og de toksikologiske dataene som  tidligere er vurdert for steviolglykosider (E 960a) understøtter derfor GSGs trygghet som tilsetningsstoff.

Glykosylerte steviolglykosider blir omfattet av spesifikasjonen for (E 960a) steviolglykosider. Grenseverdien for steviolglykosider uttrykkes i steviolekvivalenter (SE), og det er derfor ikke behov for å endre mengdene for glykosylerte steviolglykosider selv om dette stoffet er mindre søtt enn andre steviolglykosider. Steviolekvivalenten er betydelig lavere for GSG-blandingen enn for de andre steviosidene, f.eks. Reb A. 

GSG bidrar med samme mengde SE som de andre steviolglykosidene, dessuten er det ikke gitt at GSG er i stand til å gi samme intensitet av sødme som Reb M eller Reb D for lignende SE-bidrag, men sødmekvaliteten (reduksjon av ettersmak, bitterhet, etc.) forbedres ved bruk av GSG.  

Spesifikasjonene for E 960 steviolglykosider blir endret ved at det blir introdusert ny gruppe, E 960 C. Denne gruppen vil bestå av en blanding av tre enzymmodifiserte steviolglykosider. Ved merking skal disse nye stoffene merkes enten som E 960C eller som «enzymatisk produserte steviolglykosider». E 960 C kan bli benyttet i alle næringsmiddelkategorier og mengder som E 960 steviolglykosider. 

SGS reduserer ettersmak, bitterhet, osv.  fordi smaken ligner mer på sukkersmaken uten at det blir økt eksponering av steviolglykosider. Dette vil kunne gi mer smakelig produkter uten at eksponeringen av steviolglykosider øker, og dermed ingen økt helsemessig risiko. 

Merknader

Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndigheter/næringen/forbrukere.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

SGS reduserer ettersmak, bitterhet, osv.  fordi smaken ligner mer på sukkersmaken uten at det blir økt eksponering av steviolglykosider. Dette vil kunne gi mer smakelig produkter uten at eksponeringen av steviolglykosider øker, og dermed ingen økt helsemessig risiko. 

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2023/447
Basis rettsaktnr.: 1333/2008 og 231/2012
Celexnr.: 32023R0447

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 03.03.2023
Frist returnering standardskjema: 01.05.2023
Dato returnert standardskjema:
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 22.09.2023
Nummer for EØS-komitebeslutning: 219/2023
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 25.05.2023
Høringsfrist: 06.07.2023
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring: 28.09.2023
Dato varsling til ESA om gjennomføring: 10.10.2023

Lenker