Økodesign, kravforberedende studie om knappe, miljømessig relevante og kritiske råmaterialer og materialgjenvunnet innhold

Økodesign, kravforberedende studie om knappe, miljømessig relevante og kritiske råmaterialer og materialgjenvunnet innhold

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 13.11.2023

Spesialutvalg: Energi og Miljø

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Energidepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Den kravforberedende studien pågår i perioden august 2023 til slutten av 2024 eller start 2025. Første interessentmøte var 19. oktober 2023. Neste interessentmøte er planlagt mars 2024.

Sammendrag av innhold

Økodesigndirektivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres livssyklus, og gi forbrukeren mulighet til å velge de mest energi- og ressurseffektive produktene på markedet. Økodesigndirektivet, med underliggende forordninger, pålegger produsenter og importører i EU-markedet kun å bringe i omsetning produkter som lever opp til kravene. Dette er et viktig virkemiddel for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål, og skal i årene framover gi et vesentlig bidrag til overgangen til en mer sirkulær økonomi. Les mer om dette på NVEs nettsider.

Europakommisjonen har startet et arbeide med en teknisk, miljømessig og økonomisk analyse (kravforberedende studie) for å vurdere mulige produktkrav om knappe, miljømessig relevante og kritiske råmaterialer og materialgjenvunnet innhold. Dette er krav som vil komme i underliggende forordninger under økodesigndirektivet, og som vil gjelde flere ulike produktgrupper (horisontale krav).

Resultatene fra studien vil være et beslutningsgrunnlag for om Europakommisjonen velger å gå videre med å utforme underliggende forordninger med konkrete krav.

Prosessen videre er delt opp i to faser:

Fase 1: Prioritering av materialer og produktgrupper. Det skal foreslås produkter og materialer som det skal gjennomføres detaljerte studier av i fase 2. Det vil bli gjennomført et interessentmøte som er åpent også for norske aktører som ønsker å delta.

Fase 2: Gjennomføring av den kravforberedende studien. Det skal gjennomføres fem avgrensede økodesignstudier som ser på knappe, miljømessig relevante og kritiske råmaterialer og materialgjenvunnet innhold for produkter og materialer fra fase 1. Utkast til dokumenter blir presentert for land og interessenter, og det gjennomføres interessentmøter.

Merknader

Hovedrettsakten - direktiv 2009/125/EF (økodesigndirektivet) - er hjemlet i Traktat om den Europeiske Union (TEU), EU-traktatens artikkel 114 om harmonisering av medlemsstatenes lovgivning angående det indre markeds funksjon.

Gjeldende norsk lovgivning på området er produktkontrolloven (lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester) med underliggende forskrift; økodesignforskriften (forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter). Økodesigndirektivet er gjennomført i norsk rett gjennom økodesignforskriften som trådte i kraft 1. mars 2011.

Rettslige konsekvenser

Vi mangler tilstrekkelig lovhjemmel i norsk rett for eventuelle krav som primært begrunnes ut fra ressurshensyn/-effektivitet og som skal bidra til sirkulær økonomi. Det er derfor behov for å supplere gjeldende hjemmelsgrunnlag for å gjennomføre eventuelle krav som vil komme i forordninger som tar utgangspunkt i den kravforberedende studien. En ny lov som gir hjemmel for slike krav var på høring høsten 2023, og planlegges lagt frem for Stortinget våren 2024 (forslag til lov om bærekraftige produkter og verdikjeder).

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det er for tidlig å si noe konkret om de økonomiske og administrative konsekvenser, men generelt kan en anta at mindre press på uttak av knappe, miljømessig relevante og kritiske råvarer samt økt bruk av materialgjenvunnet råvare kan redusere den totale miljøpåvirkningen av produkt.

Eventuelle krav kan ha noen konsekvenser for produsenter og importører som følge av økte produksjonskostnader, men det antas at konsekvensene ikke vil være vesentlig verre for norske produsenter og importører enn for tilsvarende aktører i EUs medlemsland.

Sakkyndige instansers merknader

Miljødirektoratet publiserte en nyhet om oppstart av den kravforberedende studien 12. oktober 2023.

Vurdering

Miljødirektoratet har hovedansvaret for å følge opp prosessen med å vurdere mulige produktkrav for knappe, miljømessig relevante og kritiske råmaterialer og materialgjenvunnet innhold. Miljødirektoratet vil vurdere om arbeidet skal prioriteres særskilt når vi har mer informasjon om tiltakene kan ha spesielle konsekvenser for Norge eller om det er særnorske forhold som bør belyses.

Norske interessenter oppfordres til å oppfordres til å registrere seg som interessenter på studiens hjemmeside.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2009/125/EF

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: