Økologi - Import-Informasjon fra ekvivalente myndigheter og kontrollorgan

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/230 av 25 oktober 2023 om endring av delegert kommisjonsforordning (EU) 2021/1342 med hensyn til informasjon som skal sendes av tredjeland og av kontrollmyndigheter og kontrollorganer for å føre tilsyn med deres anerkjennelse i henhold til artikkel 33(2) og (3) i Rådsforordning (EF) nr 834/2007 og tiltakene som skal tas i utøvelsen av tilsynet

Commission Delegated Regulation (EU) 2024/230 of 25 October 2023 amending Commission Delegated Regulation (EU) 2021/1342 as regards the information to be sent by third countries and by control authorities and control bodies for the purpose of supervision of their recognition under Article 33(2) and (3) of Council Regulation (EC) No 834/2007 and the measures to be taken in the exercise of that supervision

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 13.11.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 04.09.2024

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten endrer forordning (EU) 2021/1342, som inneholder utfyllende regler til forordning (EU) 2018/848 om krav til informasjon som ekvivalente kontrollorgan og tredjeland skal oversende til EU-kommisjonen. EU-kommisjonen benytter slik informasjon som grunnlag for overvåking av kontrollsystemet for økologisk produksjon i tredjeland. Det er foreslått nye regler som klargjør krav til hvordan kontrollmyndigheter og kontrollorgan skal undersøke og følge opp overtredelsessaker, og hvilken frist som gjelder for tilbakemelding av resultater og tiltak. 

Regler for ekvivalente tredjeland og kontrollorgan skal gjelde i en overgangsperiode frem til det blir en overgang til handelsavtaler mellom EU og tredjeland (etter 31.12.2026), og frem til en overgang til at kontrollorgan skal føre kontroll med tredjeland etter samsvarende regler som i EØS-området (etter 31.12.2024).

Forordning (EU) 2024/230 gjennomfører følgende hovedendringer i forordning (EU) 2021/1342:

  • Tilføyer at EU-kommisjonen kan gjennomføre fysisk tilsyn når hensiktsmessig for å overvåke kvalitet og effektivet av kontrollsystemet i tredjeland (endrer artikkel 1(6)). Det spesifiseres i rettsakten hvilke elementer en slik inspeksjon vil omfatte, og hvilken dokumentasjon kontrollorgan og kontrollmyndigheter skal oversende til kommisjonen for å sikre hensiktsmessig forberedelse av inspeksjonen (endrer artikkel 2).

  • Spesifiserer at kontrollorgan og myndigheter i tredjeland må informere EU-kommisjonen innen 30 dager om resultatet av undersøkelse og oppfølging av overtredelsessaker. Tilsvarende tidsfrist gjelder hvis endringer i teknisk dossier. (Tilføyes i artikkel 2).

  • EU-kommisjonen kan bestemme å tilbaketrekke anerkjenningen av kontrollorgan eller kontrollmyndigheter, og kan også suspendere anerkjenningen for en periode. Det spesifiseres nytt i rettsakten at kommisjonen bestemmer lengden på denne perioden som vil vare minimum 30 dager, og avhenge av alvorligheten i saken (endrer artikkel 4)

  • Nytt krav om at kontrollorgan og myndigheter ikke kan regodkjenne virksomheter som har mistet sin økologiske godkjenning før det har gått en to års periode. 

  • Tilføyer en ny artikkel 4a, hvor EU-kommisjonen kan forespørre to Medlemsstater om å assistere overvåkingen av tredjeland og kontrollorgan (korapportører), som blant annet å evaluere årlig rapport fra tredjeland og kontrollorgan og annen relevant informasjon. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten vil bli gjennomført som en endringsforskrift til forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr (økologiforskriften).

Endringsforskriften endrer § 4 bokstav b i økologiforskriften. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Nye regler som gjennomføres ved forordning (EU) 2024/230 vurderes til ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av vesentlig betydning for norske virksomheter eller myndigheter.

Det er EU-kommisjonen sitt hovedansvar å overvåke at ekvivalente kontrollorgan og kontrollmyndigheter i tredjeland har et effektivt kontrollsystem for økologiske virksomheter og produkter. Det er i den forbindelse viktig med regler som sikrer at EU-kommisjonen mottar tilstrekkelig dokumentasjon og informasjon for å gjennomføre denne overvåkingen. Mattilsynet har orientert næringen gjennom Regelverksutvalget for økologisk produksjon om endringen, men har ikke mottatt innspill relatert til forslag om regelverksendring. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 20

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2024)230
Rettsaktnr.: 2024/230/EU
Basis rettsaktnr.: 2021/1342
Celexnr.: 32024R0230

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 31.10.2023
Frist returnering standardskjema: 23.02.2024
Dato returnert standardskjema: 10.09.2024
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 01.02.2024
Høringsfrist: 01.04.2024
Frist for gjennomføring:

Lenker