Endringsdirektiv til yrkeskvalifikasjonsdirektivet og godkjenning av sykepleiere med utdanning fra Romania

Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2024/505 av 7. februar 2024 om endring av direktiv 2005/36/EF når det gjelder godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for sykepleiere med ansvar for alminnelig sykepleie som er utdannet i Romania

Directive (EU) 2024/505 of the European Parliament and of the Council of 7 February 2024 amending Directive 2005/36/EC as regards the recognition of professional qualifications of nurses responsible for general care trained in Romania

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 10.10.2023

Spesialutvalg: Utdanning

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Kunnskapsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg VII. Gjensidig godkjennelse av yrkeskvalifikasjoner

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene. 

Sammendrag av innhold

Da Romania ble medlem av EU, fikk sykepleiere med utdanning fra Romania og som ikke oppfylte minstekravene til utdanning i yrkeskvalifikasjonsdirektivet, rett til godkjenning hvis de hadde minst tre års yrkeserfaring de siste fem år og hadde fullført en bestemt utdanning. Dette kalles "særlig ervervede rettigheter" i yrkeskvalifikasjonsdirektivet. I tillegg ble det opprettet et eget etterutdanningsprogram for sykepleiere med ansvar for den alminnelige sykepleie. Målet med etterutdanningsprogrammet var å gi dem den nødvendige kompetansen som de manglet etter direktivets krav. 

Etterutdanningsprogrammet for sykepleiere startet i studieåret 2013-2014. Etter studieåret 2018-2019 hadde 23 personer med videregående utdanning og over 3 000 personer med postgymnasial utdanning fullført programmet. 

Ifølge yrkeskvalifikasjonsdirektivet er vertsstaten ikke automatisk forpliktet til å godkjenne yrkeskvalifikasjonene til sykepleiere som har gjennomført etterutdanningsprogrammet. Programmet skal vurderes som dokumentasjon for ytterligere ferdigheter og kunnskap, som et ledd i godkjenningsprosessen.

Europakommisjonen foreslår at sykepleiere som har gjennomført etterutdanningsprogrammet skal få godkjent deres særlige ervervede rettigheter uten å måtte dokumentere yrkeserfaring, jf. forslaget til endring i artikkel 33a i yrkeskvalifikasjonsdirektivet. 

Europakommisjoen foreslår også en endring i artikkel 10 bokstav b, kun for å rette en manglende henvisning til artikkel 33a i direktivet. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten berører kun helseyrker. For helseyrker er yrkeskvalifikasjonsdirektivet tatt inn i forskrift om autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning for helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS-land eller fra Sveits. Vedlegg IV i forskriften må endres som en følge av rettsakten. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for utdanning, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Direktiv
KOM-nr.: KOM(2023)502
Rettsaktnr.: (EU) 2024/505
Basis rettsaktnr.: 2005/36/EF
Celexnr.: 32024L0505

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 19.02.2024
Frist returnering standardskjema: 10.06.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Nei
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker