CLP/ nye fareklassifiseringer/ 23. ATP

Harmoniserte klassifiseringer – endringer av vedlegg VI – utkast til delegert forordning for 2023 RAC-anbefalinger

Harmonised classifications – amendments of Annex VI - draft Delegated Regulation for 2023 RAC opinions

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 19.04.2024

Spesialutvalg: Handelsforenklinger / Kjemikalier

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Kommisjonen presenterte det første utkastet til 23. ATP til CLP på et Ad hoc Caracal-møte i januar 2024 hvor både medlemslandene, industrien og interesseorganisasjoner deltok. Forslaget ble også diskutert på et ordinært Caracal-møte i mars 2024 hvor industrien presenterte sine synspunkt når det gjelder fareklassifiseringen av lystgass, tea tree oil og fosthiazate. Diskusjonen vil fortsette på Caracal-møtet i juli 2024, og kommisjonen forventer at de vil være ferdige med sine rådføringer med medlemslandene i saken i løpet av høsten 2024.

Sammendrag av innhold

Forordning (EF) nr. 1272/2008 gir regler for klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP-forordningen). Gjennom forslag til 23. tekniske tilpasning får vi ny klassifisering av inntil 26 stoffer som ikke har vært klassifisert tidligere og endret klassifisering av 14 stoffer. Endret klassifisering innebærer at stoffene får en strengere eller mer utfyllende klassifisering. 23. ATP endrer dermed listene i vedlegg VI del 3 i CLP-forordningen. Disse listene inneholder stoffer som har en harmonisert klassifisering og merking. De nye klassifiseringene vil være bindende, og alle som benytter disse stoffene får samme informasjon om farer og sikker bruk. 

Merknader

Rettslige konsekvenser 

Hovedrettsakten, forordning (EF) nr. 1272/2008 om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP), er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett ved CLP-forskriften. Gjennomføring av nye forordninger skjer ved endringer i denne forskriften. 

Økonomiske og administrative konsekvenser 

Endringen styrker eksisterende EU-regelverk og vil derved gi økt beskyttelse av helse og miljø. Den samlede innstrammingen av kjemikaliepolitikken i Europa forventes på lengre sikt å medføre en betydelig reduksjon i omfanget av skader som kan knyttes til kjemikaliebruk i Europa. De aller fleste norske bedrifter som produserer, omsetter eller benytter kjemikalier i sin produksjon opererer internasjonalt. Dersom disse bedriftene fortsatt ønsker å ha tilgang til det europeiske markedet, må de oppfylle kravene i det nye EU-regelverket, uavhengig av om reglene gjennomføres i Norge eller ikke. Selve gjennomføringen i norsk regelverk vil derfor ikke medføre administrative eller økonomiske konsekvenser utover endringene som allerede følger av EUs nye regelverk.  

Sakkyndige instansers merknader 

Dokumenter om endringer i CLP legges ut på hjemmesiden til Miljødirektoratet. Norge deltar aktivt i arbeidet i EU knyttet til regelverket, blant annet i komiteer og ekspertgrupper i EU-kommisjonen og kjemikaliebyrået Echa. Klassifiseringsforslagene har vært på internasjonal høring hos Echa, og norske aktører hadde anledning til å kommentere i den forbindelsen. 

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: (EF) 1272/2008

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker