Endringer i forordning (EU) 2015/1998 - OSS Svalbard og myndighetsgodkjenning av transportører

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/1255 av 3. mai 2024 som endrer Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2015/1998 hva gjelder avklaring, harmonisering og forenkling av visse spesifikke securitytilltak innenfor sivil luftfart.

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/1255 of 3 May 2024 amending Implementing Regulation (EU) 2015/1998 as regards certain detailed measures for the implementation of the common basic standards on aviation security.

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 17.04.2024

Spesialutvalg: Transport

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Samferdselsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XIII. Transport

Kapittel i EØS-avtalen: VI. Sivil luftfart

Status

Regelverksforslaget ble votert over i AVSEC-møtet mars 2024. 

Rettsakten faller inn under EFTAs hurtigprosedyre.

Rettsakten ble publisert i OJ 5. mai 2024. Med unntak av bestemmelser om forlenget frist for bruk av teknisk utstyr og krav til myndighetsgodkjenning av transportører, får kravene etter rettsakten virkning tyve dager etter publisering i OJ. 

Luftfartstilsynet vil vurdere å gjennomføre endringene som nasjonal rett for å sikre at Norge opprettholder kravene som trer i kraft rett etter publisering i OJ.

Sammendrag av innhold

Europaparlaments- og Rådsforordning (EF) nr. 300/2008 etablerer felles bestemmelser om sikkerhet i sivil luftfart. På securityområdet er de detaljerte tiltakene for gjennomføring av felles grunnleggende standarder for luftfartssikkerhet fastsatt i forordning (EU) 2015/1998 og i beslutning C(2015) 8005. Med jevne mellomrom er det behov for endring og klargjøring av securityregelverket. Rettsakten her endrer forordning (EU) 2015/1998. 

Endringene omfatter utvidelse av området for One Stop Security (OSS) ved at Svalbard lufthavn innlemmes, krav til myndighetsgodkjenning av transportører og utvidet frist for implementering og bruk av teknisk utstyr ETD.

Med unntak av bestemmelser i endringsforordningen til forordning (EU) 2015/1998 som gjelder myndighetsgodkjenning av transportører som skal gjelde fra 1. januar 2027 og forlenget dato for bruk av ETD til 1. oktober 2025, skaI de kommende endringene tre i kraft i EU på tjuende dag etter publisering i Official Journal.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Den nye rettsakten vil bli gitt med hjemmel i forordning 300/2008, som igjen har hjemmel i TFEU artikkel 100. 

Rettsakten vil bli gjennomført i norsk rett ved en endring av forskrift 1. mars 2011 nr. 214 om forebyggelse av anslag mot sikkerheten i luftfarten mv. (securityforskriften), og tilhører gruppe 2.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Luftfartstilsynet har vurdert at krav til myndighetsgodkjenning av transportører utgjør en omfattende endring i regelverket og tilsynsregimet. og som medfører nye oppgaver for Luftfartstilsynet i form av dokumentkontroll av søknader, før det skal gjennomføres en on-site verifikasjon.  Luftfartstilsynet kan i løpet av 2024 legge administrativt til rette for implementering av nye regelverkskrav opp mot aktørene og markedet generelt. 

Godkjente transportører vil erfare økte administrative konsekvenser fordi de underlegges tilsynsprosess med regelmessige on-site tilsyn innenfor et bestemt intervall etter henholdsvis godkjenning, og revalidering. Godkjenning og jevnlig myndighetskontroll vil på den annen side også kunne bidra til økt fokus på miljø, bærekraft og transportørsikkerhet. 

Luftfartstilsynet har per nåværende tidspunkt identifisert at sikkerhetsgodkjente fraktleverandører og kjente avsendere benytter seg av ca. 100 transportører i dag som innehar transporterklæring etter krav i forordning (EU) 2015/1998. Luftfartstilsynet antar at mange av transportørene vil ønske å være myndighetsgodkjent. Luftfartstilsynet antar at for transportører av mindre størrelse, kan det bli større administrative og økonomiske konsekvenser som følge av prosessen. For større transportører antas det at de administrative og økonomiske konsekvensene er mindre omfattende. Myndighetsgodkjenning antas å bli gebyrbelagt i henhold til bestemmelser i Luftfartstilsynets gebyrforskrift.

Innlemmelsen av Svalbard lufthavn i ordningen med One Stop Security er ventet å gi positive administrative virkninger da det vil bli forenklinger for flygninger mellom Svalbard lufthavn og EU/EØS-området. Forenklingene er i praksis knyttet til sikkerhetskontroll av passasjerer og håndbagasje, innsjekket bagasje og frakt og post. Virkningene av utvidelsen av One Stop Security-området vil berøre norske luftfartsaktører og passasjerer.

Sakkyndige instansers merknader

Luftfartstilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Nytt regelverk utfyller forordning (EF) nr. 300/2008 som allerede er gjennomført i norsk rett gjennom EØS-avtalen.

Luftfartstilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel. Det er ikke behov for tilpasningstekst. 

Andre opplysninger

Innlemmelse av Svalbard lufthavn i ordningen One Stop Security
I forordning (EU) 2015/1998 kapittel 3, 4, 5 og 6 foreligger det lister over tredjeland som anerkjennes for å anvende sikkerhetsstandarder som er tilsvarende de felles grunnleggende standardene som forordning (EF) nr. 272/2009 etablerer. Tillegg 3-B, 4-B, 5-A og 6-F i forordningen omhandler henholdsvis anerkjennelse av sikkerhetsstandarder for sikkerhet knyttet til luftfartøy, passasjerer og handbagasje, innsjekket bagasje og frakt og post. EU-Kommisjonen har funnet at Svalbard lufthavn i Norge oppfyller kravene i forordning (EF) nr. 272/2009 del E som omhandler kriterier for anerkjennelse av likeverdighet vedrørende sikkerhetsstandarder innenfor sivil luftfart. Endringsforordningen endrer forordning (EU) 2015/1998 slik at tillegg 3-B, 4-B, 5-A og 6-F innbefatter Svalbard lufthavn.

Utvidet frist for bruk av teknisk utstyr ETD
Endringsforordning (EU) 2023/566 innførte krav til bruk av eksplosiv spordeteksjon (ETD). Slikt utstyr som ble etablert fra 1. september 2014 skal også detektere kjemikalier fra 1. juli 2024. Erfaring fra pågående implementering og forberedelser med utstyrsendringene har vist behov for at fristen for iverksettelse forlenges med 15 måneder for å sikre overholdelse av kravet, samt bidra til å gjøre en jevn oppgradering av etablert utstyr til brukerne uten at det utgjør en unødig risiko for sikkerheten i luftfarten.

Myndighetsgodkjenning av transportører
EU-kommisjonen vil ved regelverksendringene tette sårbarheter i transportkjeden for frakt og post mellom RA (Regulated Agent), KC (Known Consignors) og luftfartsselskaper ved å innføre krav til myndighetsgodkjenning av transportører. Visse vilkår og regler som tillater bruk av transportører, samt visse forpliktelser for slike transportører er allerede fastsatt i forordning (EU) 2015/1998, men frem til nå har det ikke vært krav om myndighetsgodkjenning.

Ofte er transporten mellom aktørene «outsourcet» til eksterne enheter som opererer på vegne av RA, KC og luftfartsselskaper og som ikke nødvendigvis har det samme securityrelaterte tankesett. Det er behov for mer klarhet når det gjelder synlighet, ansvar og tilsyn fra relevante myndigheter til transportører og operasjonene de utfører for å opprettholde integriteten i den sikre forsyningskjeden for frakt og post i EU/EØS-området. For det formålet bør krav til godkjenning og tilsyn med transportører inkluderes i forordning (EU) 2015/1998. Transportører må heretter holde godt securitynivå på sine lokaliteter og under transport. Det kommer krav til beskyttelse av frakt og gods. Blant annet skal frakt, post og gods pakkes og forsegles av RA eller KC for å sikre at tukling ikke skjer, og transportørens lasterom skal gjennomsøkes før lasting og lasterom/plan skal låses eller forsegles. Summen av nye krav skal eliminere sårbarheter i transportkjeden og sørge for god security.

For å muliggjøre gradvis innføring av ordningen for myndighetsgodkjenning av transportører i EU/EØS, vil gjeldende krav som transportører er underlagte fortsette å gjelde frem til 31. desember 2026. Hensikten er å lette forberedelsene, og gi bedre tid til implementering av kravene som vil få konsekvenser for både myndigheter og aktører og deres enheter.

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2024/1255
Basis rettsaktnr.: 300/2008
Celexnr.:

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema:
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 10.04.2024
Høringsfrist: 24.05.2024
Frist for gjennomføring: