Energimerking, lavtemperatur varmeavgivere/radiatorer

Kravforberedende studie for mulig energimerking av lavtemperatur varmeavgivere/radiatorer

Preparatory study, impact assessment and technical assistance of an energy label for low temperature heat emitters

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 15.04.2024

Spesialutvalg: Energi

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Energidepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IV. Energi

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Bakgrunn

Denne saken er knyttet til rammeforordningen (2017/1369) for energimerking av produkter. Energimerkeforordningen skal sammen med økodesigndirektivet bidra til å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning. Energimerking av produkter har vært en del av EØS-avtalen siden 1990-tallet. Ordningen er gradvis blitt utvidet til å dekke nye energirelaterte produkter. Regelverket pålegger leverandører og forhandlere å energimerke produktene, slik at forbrukerne kan ta bevisste valg i kjøpssituasjonen. Reglene fastsettes for ulike produktgrupper gjennom produktspesifikke forordninger. Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. Les mer om dette på NVEs nettsider.

Sammendrag av innhold

EU-kommisjonen har startet en kravforberedende studie for lavtemperatur varmeavgivere/radiatorer.  Parallelt med studien vil Kommisjonen også gjennomføre en konsekvensanalyse av en mulig regulering av produktgruppen.  Norske aktører oppfordres til å registrere seg som interessenter. Studien startet i februar 2023 og avsluttes i juni 2025.

Målsettingen med de kravforberedende studiene innenfor økodesign og energimerking er å finne ut om potensialet for energieffektivisering og reduksjonen i miljøbelastninger er stort nok til at det er forsvarlig med en regulering av produktgruppen. I så fall vil en regelverksutviklingsprosesse starte etter at studien er ferdig. Interessentene i studien inviteres til å bidra i datainnsamlingen samt å delta i interessentmøter underveis. Produktgruppen antas å ha et betydelig potensial for energieffektivisering.  

Romoppvarming ved hjelp av fossilt fyrte varmeanlegg, for eksempel kjeler kombinert med høytemperatur radiatorer, er utbredt i eksisterende boliger i EU. Det er et mål om å erstatte fossilt fyrte varmeanlegg med blant annet varmepumpebaserte anlegg. Siden varmepumper er lite egnet som varmekilder for høytemperatur radiatorer, er det viktig å erstatte høytemperatur radiatorer med effektive lavtemperatur varmeavgivere/radiatorer. Dette er spesielt viktig for markedspenetrasjon av varmepumper i eksisterende boliger hvor utskiftning til lavtemperaturvarmegivere kan gjøre varmepumpeinstallasjon mulig. Lavtemperaturvarmeutgivere er en relativt nykommer på varmemarkedet, og Kommisjonen har som mål å undersøke muligheten for hensiktsmessige effektivitetsmålinger, teststandarder og energimerking for å informere installatører og forbrukere på riktig måte.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Økonomiske og administrative konsekvenser

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Lavtemperatur varmeavgivere/radiatorer er ikke blant NVEs prioriterte produkter.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2017/1369

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker