Fôrvarer-tilsetningsstoff

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/1054 av 10. april 2024 om godkjenning av produkt framstilt av Weizmannia faecalis DSM 32016 som et tilsetningsstoff i fôr og drikkevann for alle fjørfearter for egglegging og avl, og for bruk i drikkevann for alle fjørfearter for slakting, prydfugler, diende og avvente smågriser (innehaver av godkjenningen: Biochem Zusatzstoffe Handels- und Produktionsges. mbH), og om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2020/1755 med hensyn til vilkårene for godkjenningen av det produktet

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/1054 of 10 April 2024 concerning the authorisation of a preparation of Weizmannia faecalis DSM 32016 as a feed additive for use in feed and in water for drinking for all poultry species reared for laying or breeding and for use in water for drinking for all poultry species for fattening, ornamental birds, suckling and weaned Suidae piglets (holder of the authorisation: Biochem Zusatzstoffe Handels- und Produktionsges. mbH), and amending Implementing Regulation (EU) 2020/1755 as regards the terms of the authorisation of that preparation

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 15.04.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: II. Fôrvarer

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten gjelder utvidet godkjenning av et preparat av Weizmannia faecalis (DSM 32016) («TechnoSpore50») som avlteknisk tilsetningsstoff (middel som stabiliserer tarmfloraen) til bruk i fôr og drikkevann til alle fjørfearter oppdrettet for egglegging eller avl og til bruk i drikkevann for alle fjørfearter til slakt, prydfugler, diende og avvent smågris. Preparatet er fra før godkjent til bruk i fôr til diende og avvent smågris, fjørfe til slakt og prydfugler ((EU) nr. 1119/2012) (tidligere taksonomisk identifisert som Bacillus coagulans (DSM 32016)), og er nå godkjent til utvidet bruk i drikkevann for de samme dyrekategoriene. Preparatet godkjennes også for bruk i fôr og drikkevann til alle fjørfearter oppdrettet til egglegging eller avl, samt brukt sammen med følgende koksidiostatika: halofuginon, diclazuril, monensinnatrium, robenidin hydrokhlorid, salinomycinnatrium og monensinnatrium + nicarbazin. The European Food Safety Authority (EFSA) vurderer den utvidede bruken av preparatet som trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. Preparatet har effekt over gitte minsteinnhold på 1x109CFU/kg i fôr til fjørfearter oppdrettet for egglegging eller avl og 5x108CFU/kg i drikkevann for alle fjørfearter til slakt, alle fjørfearter oppdrettet for egglegging eller avl, prydfugler og diende og avvent smågris. Denne rettsakten vil endre gjennomføringsforordning (EU) nr. 2020/1755.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2024/1054
Basis rettsaktnr.: 1831/2003
Celexnr.: 32024R1054

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 12.04.2024
Frist returnering standardskjema: 24.05.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 08.04.2024
Høringsfrist: 20.05.2024
Frist for gjennomføring:

Lenker