Fôrvarer-diettfôr

Kommisjonsforordning om endring av forordning (EU) 2020/354 om utarbeiding av en liste over bruksområder for fôr med særlige ernæringsformål

Commission Regulation (EU) amending Regulation (EU) 2020/354 establishing a list of intended uses of feed intended for particular nutritional purposes

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 05.08.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: II. Fôrvarer

Status

Rettsakten er ikke vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Fôr til særlige ernæringsformål (også kalt diettfôr), har som formål å hjelpe dyr som har forstyrrelser i eller problemer med fordøyelsen, næringsopptaket eller stoffskifte, og som kan ha nytte av å spise fôr med spesiell næringssammensetning. Forordningens vedlegg er delt inn i to deler. Hvor del A gir generelle bestemmelser, og del B er en oppramsing av tillatte diettfôr og ulike krav til disse fôrene. Forskrift 2. april 2011 nr. 360 om merking og omsetning av fôrvarer (merking- og omsetningsforskriften) gjennomfører forordning (EU) nr. 767/2009 om merking og omsetning av fôrvarer og forordning (EU) 2020/354 om fôr til sørlige ernæringsformål, diettfôr. Det er artikkel 9 i forordning (Eu) nr. 767/2009 som sier at det skal etableres en liste over fôr til særlige ernæringsformål. Rettsakten som er på høring, endrer denne listen over fôr til sørlige ernæringsformål.

Oppføring nr. 60 i del B gir beskrivelse av og krav til ulike diettfôr som reduserer risikoen for melkefeber (subklinisk hyperkalsemi). Melkefeber er en sykdom hos melkekyr som oftest skjer like etter kalving.  Rundt kalving øker behovet for kalsium mye til melkeproduksjon, og sykdommen inntrer når kuas evne til å frigjøre kalsium fra skjelettet og ta opp kalsium fra tarmen blir utilstrekkelig i forhold til kalsiumbehovet. Det er gjort endringer i et diettfôr som er tillat fra tidligere, og det er godkjent et nytt diettfôr med samme formål.

Endring av eksisterende diettfôr

Det er gjort en endring i beskrivelsen av de grunnleggende ernæringsegenskapene til et diettfôr som reduserer risiko for melkefeber. Fôret skal gjenopprette kation/anion balansen (DACD). DACD er utrykt i mEq/kg tørrstoff, som tilsvarer (Na+K)-(Cl+S). Tidligere var dette gitt som å øke DACD fra 0 til <100. Dette er nå endret til å gå fra negative verdier til <100 DACD. Dette gjør at nivået av negative ioner (anioner) kan være høyere en nivået av positive ioner (kationer). Dette vil redusere pH i urinen til dyret, som utløser utskillelse av kalsium via urin og reduserer serumkonsentrasjonene av kalsium i blodet. Reduksjonen av kalsium vil stimulerer utskillelse av biskjoldbrukskjertelhormon (PTH), som øker frigjøring av kalsium fra skjelettet og aktiverer vitamin D i nyrene, som igjen forbedrer kalsium absorbsjon i fordøyelseskanalen. En annen effekt av negative DACD er økt fôropptak.

Nytt diettfôr

I listen over diettfôr som skal redusere risiko for melkefeber er ekstrakt fra Solanum glaucophyllum som muliggjør frigivelse av 15-80 μg 1,25- dihydroksykolekasiferolglykosid (en vitamin D3 form) godkjnet som nytt disettfôr. Ekstrakt fra Solanum glaucophyllum er allerede godkjent som et ernæringsmessig fôrtilsetningsstoff i forordning (EU) 2024/1685. Ekstraktet skal gis i en vomtabelett (bolus) fra 9 dager før kalving til rett før kalving. Skal blusen med ekstraktet ha effekt, må det samtidig gis tilskuddsfôr med kalsium og magnesium. Dette ekstraktet er vurdert av EFSA (EFSA Journal 2022;20(8):7434) som konkluderer at det har potensial til å redusere risiko for melkefeber hos melkekyr når det gis via vomtabelett (bolus). Solanum glaucophyllum (waxy-leaf nightshade) er en plante med naturlig høyt innhold av vitamin D3. Det er fra før godkjent et mel fra denne planten som diettfôr.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om merking og omsetning av fôrvarer.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet eller fôrindustrien.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2020/354

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker