Ny mat - frø og frømel fra Vigna subterranea (bambara) som tradisjonelt næringsmiddel

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2047 av 29. juli 2024 om tillatelse til å bringe frø og frømel av Vigna subterranea (L.) Verdc. i omsetning som et tradisjonelt næringsmiddel fra tredjeland og endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/2047 of 29 July 2024 authorising the placing on the market of seeds and seed flour of Vigna subterranea (L.) Verdc. as a traditional food from a third country and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 16.08.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner frø og mel fra tørkede frø av Vigna subterranea (L.) Verdc. (bambaranøtter) som tradisjonelt næringsmiddel fra tredjeland (jf. artikkel 14 i forordning (EU) 2015/2283 om ny mat). Bambaranøtter er tradisjonelt brukt i Afrika.  

Tradisjonell mat fra tredjeland, er næringsmidler som har vært brukt i lang tid i et tredjeland (utenfor EU/EØS-området) uten at det er påvist helseskader. Dette må bekreftes ved dokumentasjon av sammensetningen av matvaren, og at den har blitt brukt sammenhengende i minst 25 år i det vanlige kostholdet til et vesentlig antall mennesker i minst ett tredjeland. 

Søkeren har dokumentert at frø og mel fra tørkede frø av Vigna subterranea har en historie med trygg matbruk i Afrika. Tradisjonell mat fra tredjeland godkjennes ved at søkeren sender en melding til Europakommisjonen. Hvis en medlemsstat eller EFSA ikke legger fram en dokumentert innvending mot at produktet er trygt innen fire måneder, kan Europakommisjonen umiddelbart inkludere næringsmiddelet i unionslisten over godkjente produkter.

Verken medlemslandene eller EFSA har lagt fram dokumenterte innvendinger mot godkjenningen. EFSA publiserte en teknisk rapport 29. januar 2024, hvor de konkluderer med at det ikke foreligger helsemessig bekymringer. EFSA bemerket imidlertid at personer som er sensitive for peanøtter og soyabønner kan få allergiske reaksjoner ved inntak av ny mat-ingrediensen. EFSA uttalte også at tørkede frø må bløtlegges og kokes før de kan spises, på samme måte som andre tørkede grønnsaker. 

På bakgrunn av EFSA-rapporten er det gitt krav om at næringsmidler som inneholder frø og mel fra tørkede frø av Vigna subterranea skal merkes med at de kan forårsake allergiske reaksjoner hos forbrukere som har kjente allergier mot peanøtter og soyabønner. Dette skal stå like ved ingredienslisten, eller like ved navnet på næringsmidlet hvis det ikke kreves ingrediensliste.

Frø som selges ukokt må merkes med at de skal bløtlegges og kokes før de spises.  

Frø og mel fra tørkede frø av Vigna subterranea (L.) Verdc. føres ved forordningen opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). Lovbestemt betegnelse er «Bambara (Vigna subterranea) frø/nøtt/bønne/jordnøtt» eller «Mel av bambara (Vigna subterranea) frø/nøtt/bønne/jordnøtt», avhengig av formen som er brukt. Merkekravene som omtalt over gjelder. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2024)2047
Rettsaktnr.: 2024/2047
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32024R2047

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 02.08.2024
Frist returnering standardskjema: 13.09.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker