Økologi - Import - Midlertidige unntak for å forenkle overgangen til samsvarssystemet

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/xx av xx 2024 om endring av forordning (EU) 2021/1698 som omhandler sertifisering av visse virksomheter og grupper av virksomheter i tredjeland og kontrollen som kontrollmyndigheter og kontrollorgan gjennomfører på slike økologiske produkter

Commission Delegated Regulation (EU) …/... amending Delegated Regulation (EU) 2021/1698 as regards the certification of certain operators and groups of operators in third countries and the controls performed by control authorities and control bodies on their organic product

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 12.08.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 25.09.2024

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er ikke vedtatt i EU.

Rettsakten ble vedtatt av EU kommisjonen 29.07.2024, og ble oversendt til Rådet og Parlamentet for evaluering og godkjenning med 2 måneders frist.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten endrer forordning (EU) 2021/1698, og omhandler innføring av midlertidige unntak som forlenger gyldighetsperioden for ulike sertifikater og forenkler overgangen fra ekvivalenssystem til samsvarssystemet fra 01.01.2025.

Unntakene omhandler gyldighetsperioden på økologisertifikatene (godkjenningssertifikatet til hver enkelt virksomhet), og muligheten for utstedelse av importsertifikater som skal medfølge varepartier importert til EØS-området. Unntakene gjelder kun for økologiske virksomheter som er tilknyttet kontrollorganer/kontrollmyndigheter som er/blir godkjente etter samsvarssystemet i 2024.

Rettsakten innfører følgende midlertidige unntak gjennom en ny artikkel 30 a i forordning (EU) 2021/1698:

  • Kontrollorganer og kontrollmyndigheter som er/blir godkjente etter samsvarssystemet i 2024 kan godkjenne importsertifikater for økologiske varepartier som skal importeres til EØS-området basert på ekvivalenssystemet fram til 15.10.2025 (unntak fra kravene i forordning (EU) 2021/1698 artikkel 16). Bakgrunnen for det midlertidige unntaket er at slike importsertifikater kun skal utstedes hvis kontrollorgan eller kontrollmyndigheter har verifisert ved årlig fysisk kontroll at økologiske virksomheter følger samsvarende regler som forordning (EU) 2018/848. Siden prosessen med godkjenning av kontrollorganer/kontrollmyndigheter etter «samsvarssystemet» er forsinket, så vil det ikke være mulig for disse å gjennomføre en slik sertifisering av økologiske virksomheter etter det nye samsvarssystemet innen årsskiftet. 

  • Økologisertifikater utstedt etter ekvivalenssystemet før 31.12.2024 skal være gyldige ut gyldighetsperioden, men ikke lenger enn 15.10.2025.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten vil bli gjennomført som en endringsforskrift til forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr (økologiforskriften).

Endringsforskriften endrer § 4 bokstav d i økologiforskriften. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Nye regler som gjennomføres ved forordning (EU) XX vurderes til ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av vesentlig betydning for norske virksomheter eller myndigheter. Det er Europakommisjonen som har hovedansvaret for å anerkjenne og overvåke kontrollorgan og kontrollmyndighet som kan kontrollere økologiske virksomheter, virksomhetsgrupper og produkter i tredjeland for import til EØS-området.

Vi vurderer at det er nøvendig med visse midlertidige unntak for å legge til rette for en god overgang til det nye samsvarssystemet, og for å forebygge mot unødvendige barrierer i handelen med økologiske produkter. Siden prosessen med godkjenning av kontrollorgan etter «samsvarssystemet» er forsinket, så vil det ikke være mulig for kontrollorgan å gjennomføre en fysisk kontroll og sertifisering av alle økologiske virksomheter etter det nye systemet innen årsskiftet. Det er derfor nødvendig med unntak for å tillate at økologiske virksomheter beholder godkjenningen og kan omsette økologiske produkter til EØS-området selv om de ikke er sertifisert etter samsvarssystemet innen 31.12.2024.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2021/1698

Norsk regelverk

Høringsstart: 01.11.2024
Høringsfrist: 01.01.2025
Frist for gjennomføring:

Lenker