Tilsetningsstoffer til næringsmidler, endringer relatert til bruk av cellulosepulver (E 460(ii)) og glukono-delta-lakton (E 575) i umodnede myke smøreostprodukter

Kommisjonsforordning (EU) .../... av XXX om endring i vedlegg II til Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder bruk av cellulosepulver (E 460(ii)) og glukono-delta-lakton (E 575) i umodnede myke smøreostprodukter

Commission Regulation (EU) …/… of XXX amending Annex II to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of powdered cellulose (E 460(ii)) and glucono-delta-lactone (E 575) in unripened soft spreadable cheese products

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 14.08.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er ikke vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen går etter den såkalte "hurtigprosedyren".

Forordningen endrer unionslisten i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler. Endringene gjelder utvidet bruk av tilsetningsstoffene cellulosepulver (E 460(ii)) og glukono-delta-lakton (E 575) i næringsmiddelkategori 01.7.6 (osteprodukter, unntatt produkter som omfattes av kategori 16 (desserter)), slik at tilsetningsstoffene nå også kan brukes i umodnede myke smøreostprodukter. Tillatt bruksmengde (grenseverdi) vil fortsatt være quantum satis, som vil si «i tilstrekkelig mengde». Forordning (EF) nr. 1333/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.

I produksjon av umodnede myke smøreostprodukter vil glukono-delta-lakton (E 575) fungere som et surhetsregulerende middel ved å forsure melkeblandingen og koagulere kasein på kort tid ved en kontrollert pH-reduksjon uten bruk av melkesyrebakterier. Cellulosepulver (E 460(ii)) vil fungere som en stabilisator ved å binde myse og forhindre at den skilles fra ostemassen, noe som sikrer et stabilt produkt gjennom holdbarhetstiden. Den tiltenkte bruken av cellulosepulver (E 460(ii)) og glukono-delta-lakton (E 575) resulterer dermed i en mer effektiv produksjonsprosess som krever mindre råmateriale, energi og tid.

Endringene skjer som følge av to søknader om utvidet bruk av de to tilsetningsstoffene. Både cellulosepulver og glukono-delta-lakton er av EFSA tidligere regnet som stoffer med veldig lav helserisiko ved nåværende bruks- og inntaksnivåer, noe som også er grunnen til at disse stoffene ikke har en numerisk ADI. På grunn av dette ble det vurdert at det ikke var nødvendig å be om en uttalelse fra EFSA.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Vi kan ikke se at forordningen vil kunne få administrative, økonomiske eller andre konsekvenser av betydning for verken norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 1333/2008

Norsk regelverk

Høringsstart: 28.08.2024
Høringsfrist: 09.10.2024
Frist for gjennomføring:

Lenker