Bygningsenergidirektivet: utfyllende bestemmelser om en frivillig EUordning for vurdering av bygningers mulighet til bruk av intelligente systemer

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2020/2155 av 14. oktober 2020 om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2010/31/EU ved opprettelse av en frivillig EU-ordning for vurdering av bygningers mulighet til bruk av intelligente systemer

Commission Delegated Regulation (EU) 2020/2155 of 14 October 2020 supplementing Directive (EU) 2010/31/EU of the European Parliament and of the Council by establishing an optional common European Union scheme for rating the smart readiness of buildings

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 05.12.2024

Spesialutvalg: Energi

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Energidepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IV. Energi

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Rettsakten er publisert i Official Journal og har trådt i kraft i EU.

EU-kommisjonen har vedtatt en delegert kommisjonsforordning, forordning (EU) 2020/2155, om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2010/31/EU ved opprettelse av en frivillig EU-ordning for vurdering av bygningers mulighet til bruk av intelligente systemer.

Sammendrag av innhold

Forordningen etablerer en felles EU-ordning for å vurdere bygningers mulighet til å utnytte intelligente styringssystemer med tanke på brukernes behov og kraftnettets kapasitet. Ordningen ble tatt inn i 2018-revisjonen av bygningsenergidirektivet, i artikkel 8 nr. 10 (2010/31/EU) og i vedlegg 1A. Kommisjonen fikk mandat til å etablere en slik frivillig ordning.
Indikatoren for bygningers mulighet til å utnytte intelligente styringssystemer (Smart Readiness Indicator- SRI) skal gi eiere og brukere av bygninger informasjon om bygningen. Informasjonen skal være komplementær til den som gis i bygningens energiattest (energimerket). Kommisjonen har i samarbeid med medlemslandene og eksperter utarbeidet en metodikk for SRI. Metodikken er
beskrevet i forordningens Vedlegg 1-9, og det er utarbeidet mer konkret informasjon og manualer for gjennomføring av ordningen. Ordningen er felles på EU-basis, men frivillig for medlemslandene. I tillegg gis det muligheter til nasjonal tilpasning.

Metodikken er beskrevet i vedleggene og innebærer at ulike aspekter ved bygningen gis en vurdering og karakter som til slutt oppsummeres i en samlet score. De kriteriene som blir vurdert er (Vedlegg 2):

  • Energieffektivitet
  • Vedlikehold og feildeteksjon
  • Komfort
  • Brukervennlighet
  • Helse og tilgjengelighet
  • Brukerinformasjon og brukervennlighet
  • Energifleksibilitet og energilagring.

Metodikken beskriver hvordan ulike løsninger skal vurderes og vektes i en samlet beregning av bygningens SRI. Medlemslandene kan i noen grad gjøre nasjonale tilpasninger i metodikken, og det oppfordres til å lage nasjonalt veiledningsmateriell. Vedlegg 9 angir innholdet i attesten om bygningers mulighet til å utnytte intelligente styringssystemer. SRI-score skal her suppleres med mer detaljert informasjon.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten medfører ingen endringer i norsk rett. Høring er vurdert som unødvendig. Dersom Norge vil etablere ordningen i Norge, kan dette skje som en frivillig nasjonal ordning.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten legger til rette for at medlemsland kan delta i ordningen og utnytte Kommisjonens grunnlagsarbeid. Kravet vil medføre kostnader for nasjonale myndigheter dersom man gjennomfører utprøving eller etablerer ordningen.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten vurderes å være EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Rettsakten vurderes å være EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2020)6930
Rettsaktnr.: 2020/2155
Basis rettsaktnr.: 2010/31/EU
Celexnr.: 32020R2155

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 20.10.2020
Frist returnering standardskjema: 09.02.2021
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Nei
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker