Forordning om bagatellmessig støtte til SGEI

Kommisjonsforordnign (EU) 2023/2832 av 13. desember 2023 om anvendelse av artikkel 107 og 108 i traktaten om Den Europeiske Unions virkeområde på de minimis støtte til foretak som utfører tjenester av allmenn økonomisk interesse

Commission Regulation (EU) 2023/2832 of 13 December 2023 on the application of Articles 107 and 108 on the Treaty of the Functioning of the European Union to de minimis aid granted to undertakings providing services of general economic interest

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 22.02.2024

Spesialutvalg: Offentlig støtte

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XV. Statsstøtte

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Kommisjonsforordning (EU) 2023/2832 om bagatellmessig støtte trådte i kraft innenfor EU 1. januar 2024. 

Det er forventet at EØS-komiteen vil vedta å innlemme den nye forordningen (EU) 2023/2832 i EØS-avtalen i løpet av første halvåret 2024, deretter må den gjennomføres i norsk rett gjennom endring av nevnte lov og forskrift.

Sammendrag av innhold

EU-kommisjonen vedtok 13. desember 2023 forordning (EU) 2023/2832 om bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse. Den erstatter kommisjonsforordning (EU) nr. 360/2012 som utløp ved årsskiftet, og innebærer hovedsakelig en videreføring og klargjøring av dagens regler. Den trådte i kraft i EU 1. januar 2024 og skal gjelde til 31. desember 2030. 

Forordningen gir støttegivere adgang til å tildele bagatellmessig offentlig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse uten at dette må notifiseres eller meldes til ESA, såfremt alle vilkårene i forordningen er oppfylt. Den nye forordningen øker maksimalbeløpet for bagatellmessig støtte et foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse kan få, fra 500 000 euro til 750 000 euro over en periode på tre år. Forordningen inneholder overgangsbestemmelser som tilsier at reglene skal finne anvendelse på støtte som tildeles før forordningen trer i kraft.

Fra og med 1. januar 2026 forplikter forordningen støttegivere til å registrere bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse i et sentralt register på nasjonalt eller EU-nivå for å redusere raporteringsplikten til bedrifter. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Kommisjonsforordning (EU) nr. 360/2012 om bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse, som erstattes av den nye forordningen, er gjennomført i norsk rett ved forskrift 2. januar 2023 om unnta fra notifikasjonsplikt for offentlig støtte § 4. 

Det er forventet at EØS-komiteen vil vedta å innlemme den nye forordningen (EU) 2023/2832 i EØS-avtalen i løpet av det første halvåret av 2024. Deretter må den gjennomføres i norsk rett gjennom endring av lov 4. mars 2022 nr. 7 om nasjonale saksbehandlingsregler i saker om offentlig støtte (støtteprosessloven). 

Kravet om innrapportering av støttetildelinger under den nye forordningen om bagatellmessig støtte til et nasjonalt register krever endring av støtteprosessloven og forskrift 2. januar 2023 nr. 4 om registering av offentlig støtte. Hverken loven eller forskriften har hjemmel til å innføre et register. 

Tatt inn ved henvsisning til forskrift. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Statlige, regionale og lokale støttegivere vil oppleve at handlingsrommet for å tildele bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse utvides ved at terskelen for maksimalt støttebeløp økes fra 500 000 euro til 750 000 euro over en treårsperiode. 

Kravet om innrapportering av tildelinger av bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse som innføres fra og med 1. januar 2026 innebærer en økt administrativ byrde sammenlignet med tidligere.

Sakkyndige instansers merknader

Forordningen hører inn under spesialutvalget for offentlig støtte. Forordningen anses som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Reglene om bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse åpner for å tildele støtte opptil 750 000 euro over en treårsperiode på visse vilkår uten at støtten må notifiseres til ESA. Forordningen er et sentralt regelverk på området for offentlig støtte, og faller som et klart utgangspunkt innenfor EØS-avtalens virkeområde.  

De nye reglene utvider handlingsrommet for å gi offentlig støtte uten å gjennomføre administrativt krevende notifikasjonsprosesser. Forordningen erstatter dagens regler om bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse, som utløp 31. desember 2023. Den inneholder overgangsbestemmelser som tilsier at de nye reglene skal finne anvendelse på støtte som er tildelt før forordningen trer i kraft. 

Å ikke inkorporere forordningen, ville innebærer at all støtte som gis til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse som ellers ville anses som bagatellmessig støtte som må notifiseres. En slik prosess tar som hovedregel minst seks måneder, og er ressurskrevende både for norske myndigheter og for ESA. I tillegg ville dette medføre at reglene i EU og Norge er forskjellige, og dermed gir forskjellige betingelser for foretakene.

Forordningen inneholder nye registeringskrav som skal gjelde fra og med 1. januar 2026, og som kan gi økte administrative kostnader for støttegivere. Samtidig kan disse reglene føre til bedre tilgang til informasjon om tildelt bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse, og dermed forebygge tildeling av ulovlig støtte. 

Det er tatt en tilpasningstekst i EØS-avtalens vedlegg XV om statsstøtte artikkel 1ha, bokstav b, om at dagens forordning om bagatellmessig støtte til foretak som yter tjenester av allmenn økonomisk interesse bare skal gjelde for sektorer som er omfattet av art. 61 til 64 av EØS-avtalen, samt enkelte tilpasninger under bokstav a, c og d. Forbeholdet og tilpasningene vil måtte opprettholdes for forordning 2023/2832. 

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2023/2832
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32023R2832

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 15.12.2023
Frist returnering standardskjema: 05.04.2024
Dato returnert standardskjema: 05.04.2024
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Ja

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Fylker og kommuner

Berører fylker og kommuner i vesentlig grad.