Oppdatering av vitenskapsgruppene i EFSA - endring av 178/2002

Kommisjonens delegerte forordning (EU) 2024/908 av 17. januar 2024 om endring av Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 178/2002 med hensyn til antall og navn på de faste vitenskapsgruppene i Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet

Commission Delegated Regulation (EU) 2024/908 of 17 January 2024 amending Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council as regards the number and names of the permanent Scientific Panels of the European Food Safety Authority

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 07.02.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet / Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten ble vedtatt av kommisjonen 17. januar 2024 og kunngjort i EURLex 20. mars 2024. Rettsakten trer i kraft 1. juli 2024.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Hovedrettsakten, forordning (EU) nr. 178/2002, gir hovedregler og prinsipper for at det indre marked skal fungere effektivt, samt sørger for et høyt beskyttelsesnivå for forbrukernes helse. Rettsakten inneholder materielle regler som blant annet fastsetter hva som skal til for at fôr og næringsmidler skal anses som helsemessig trygge, og legger ansvaret for dette både på den virksomheten som produserer og den virksomheten som omsetter fôret og næringsmidlene. Forordningen innfører et hurtig varslingssystem for helsefarlige næringsmidler og fôr, og oppretter Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority) - EFSA, og stiller krav til dens organisering, oppgaver og ansvar.

Artikkel 28 stiller opp regler for etablering av vitenskapsgrupper som skal bidra med vitenskapelige uttalelser og offentlige høringer.

På grunn av teknologisk utvikling og økende grad av kompleksitet har EFSA bedt Kommisjonen om å nedsette to nye vitenskapsgrupper for «næringsmiddelenzymer» og «matkontaktmaterialer», jf. art. 28 fjerde ledd.

Det er i dag allerede etablert en gruppe for «matkontaktmaterialer, enzymer, aromaer og tekniske hjelpestoffer». Denne skal arbeide frem til 30. juni 2024 og det er derfor behov for å etablere nye grupper for å fortsette gruppens arbeid. Gruppen ønskes delt i to grupper grunnet arbeidsmengden på områdene.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten vil medføre et behov for å endre rettsakten som gjennomfører forordning (EU) nr. 178/2002 i norsk rett, forskrift 22. desember 2008 nr. 1620 om allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket (matlovsforskriften).

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten med etableringen av to nye vitenskapsgrupper vurderes ikke til å medføre noen kostander for Mattilsynet eller næringen.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Rettsakten endrer forordning (EU) nr. 178/2002, og etablerer to nye vitenskapgrupper for områdene «næringsmiddelenzymer» og «matkontaktmaterialer».

Disse to gruppene skal erstatte dagens gruppe som jobber med «matkontaktmaterialer, enzymer, aromaer og tekniske hjelpestoffer». Delingen av gruppen er basert på arbeidsmengden til gruppen. Dette skal gjøres fra 1. juli 2024.

Etableringen av to nye vitenskapsgrupper fremstår som fornuftig og naturlig for å ta unna oppgavene på disse områdene.

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2024/908
Basis rettsaktnr.: 178/2002
Celexnr.: 32024R0908

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 18.01.2024
Frist returnering standardskjema: 10.05.2024
Dato returnert standardskjema: 14.05.2024
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker