Endring av forordning (EU) 2018/1882

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/216 av 11. januar 2024 om endring av vedlegget til gjennomføringsforordning (EU) 2018/1882 om listeførte sykdommer hos akvatiske dyr og listen over arter eller grupper av arter som utgjør en risiko for spredning av disse listeførte sykdommene

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/216 of 11 January 2024 amending the Annex to Implementing Regulation (EU) 2018/1882 concerning listed diseases of aquatic animals and the list of species and groups of species posing a considerable risk for the spread of those listed diseases

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 22.01.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU. 

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/216 endrer vedlegget til gjennomføringsforordning (EU) 2018/1882 som lister opp arter eller grupper av arter som utgjør en risiko for spredning av listeførte sykdommer.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har i sine vitenskapelige uttalelser fra 1. august 2023 gitt rådgivning om fiskearter, bløtdyr og krepsdyr som kan fungere som vektorer for sykdommer listeført i forordning (EU) 2016/429. Basert på disse uttalelsene foreslår kommisjonen å revidere listen over vektorarter for listeførte akvatiske sykdommer.

Vektorarter for de ulike listeførte sykdommene er oppført i fjerde kolonne i tabellen i Vedlegget til (EU) 2018/1882. Kommisjonen foreslår å endre tabellen slik at vektorartene som ble identifisert i EFSAs vitenskapelige uttalelser inkluderes i oversikten over vektorarter. Samtidig foreslås det at arter som nå er oppført som vektorarter, men som ikke ble identifisert som vektorer i EFSAs vitenskapelige uttalelser, fjernes fra tabellen. I praksis betyr dette at det foreslås å redusere listen over vektorarter fra mer enn 200 arter til ti arter (syv for Koi herpesvirus, en for Mikrocytos mackini og en for Taurasyndrom). Tre vektorarter identifisert i EFSAs vitenskapelige uttalelser (en for Perkinsus marinus og to for Hvitflekksykdom) ble ikke foreslått inkludert som vektorarter da dette gjelder viltlevende arter i sjø som myndighetene vanskelig kan forvalte.

Mottakelige arter for listeførte sykdommer er oppført i tredje kolonne av tabellen i Vedlegget til (EU) 2018/1882. Oversikten over mottakelige arter ble i 2022 endret ved forordning (EU) 2022/925. Dette gjaldt ikke Marteilia refringens og Perkinsus marinus da mottakelige arter for disse var under vurdering av Verdens dyrehelseorganisasjon (WOAH). Oppdatert oversikt over mottakelige arter for Marteilia refringens ble vedtatt på WOAHs generalforsamling i mai 2023. Kommisjonen foreslår å oppdatere listen over mottakelige arter for Marteilia refringens i samsvar med WOAH Aquatic Animal Health Code artikkel 11.4.2, med unntak av blåskjellartene Mytilus edulis og Mytilus galloprovincialis. I 2018 besluttet EU å ikke inkludere M. edulis og M. galloprovincialis i oversikten over mottakelige arter. Dette var basert på en factfinding mission og diskusjoner med medlemslandene. Kommisjonen inkluderer derfor ikke M. edulis og M. galloprovincialis i oversikten.

Merknader

Rettslige konsekvenser

Rettsakten vil gjennomføres i dyrehelseforskriften og vil kreve endring av denne. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattlsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.

Vurdering

 Mattilsynet vurderer det som positivt at regelverket oppdateres i henhold til nye vitenskapelige uttalelser, slik at overvåking for listeførte sykdommer kan gjennomføres på best mulig faglig grunnlag.. Oppdateringen av oversikten over vektorarter vurderes derfor som hensiktsmessig og ønskelig. Norge har fristatus for Marteilia refringens, med unntak av et område i Bømlo.  Kommisjonen ønsket ikke å inkludere blåskjellartene M. edulis og M. galloprovincialis i oversikten over mottakelige arter. Da disse artene er oppført som mottakelige hos WOAH innhentet Mattilsynet en vurdering fra referanselaboratoriet for skjellsykdommer ved Havforskningsinstituttet. Referanselaboratoriet vurderer kommisjonens ønske som vitenskapelig relevant. Nyere vitenskapelig arbeid tyder på at det bør vurderes om Marteilia skal skilles i to arter; Marteilia refringens som infiserer østers og Marteilia pararefringens som infiserer blåskjell. EU fjernet M. edulis og M. galloprovincialis fra oversikten over mottakelige arter allerede i 2018. En mulig konsekvens av å ikke gjeninnsette blåskjell i oversikten over mottakelige arter kan være begrenset overvåking av Marteilia refringens i blåskjell i EU/EØS-området med fare for spredning via forflytning av levende blåskjell til utsett mellom områder med ulik smittestatus. 

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2024)16
Rettsaktnr.: (EU) 2024/216
Basis rettsaktnr.: (EU) 2016/429
Celexnr.: 32024R0216

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 19.01.2024
Frist returnering standardskjema: 10.05.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker