Enterococcaceae og EU-gjødselvarer

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/2786 av 23. juli 2024 om endring av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/1009 med hensyn til Enterococcaceae og forutsatt samsvar for EU-gjødselvarer uten verifisering

Commission Delegated Regulation (EU) 2024/2786 of 23 July 2024 amending Regulation (EU) 2019/1009 of the European Parliament and of the Council as regards the Enterococcaceae and presuming conformity of EU fertilising products without verification

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 29.07.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XIV. Gjødsel

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten  er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Denne forordningen gjør endringer av fire ulike grunner i EU gjødselvareforordningen.

  • European Committee for Standardization (CEN) har i arbeidet med  harmoniserte standarder for å støtte regelverket, informert Kommisjonen om at det ikke finnes testmetoder for å bestemme innholdet av Enterococcaceae (bakteriefamilie), gitt det store utvalget av bakterier det gjelder. Den vanlige testingen av gjødselvarer er prøvetaking av enterokokker (bakterieslekt). Forordning (EU) 2019/1009 endres derfor fra testing av Enterococcaceae til enterokokker for å fastsette krav som kan gjøres praksis. 

  • I forordningen er det krav til flere tester. En har sett at det er faglig dokumentasjon på at ikke alle testene som kreves er relevant for alle de aktuelle EU-gjødselvarene de omfatter. Teksten endres derfor flere steder for å åpne opp for at tester kan unnlates når det er åpenbart unødvendig.

  • Toleransegrense for avvik på mengde uorganisk gjødsel klargjøres, da det i noen tilfeller er uklart om det er en grense på en prosent eller fem prosent som gjelder.

  • Det innføres større toleranse for avvik på innholdet av hemmere når disse selges som egne produkt og er til stede i store mengder. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om EU-gjødselvarer

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet eller bransjen. Det er valgfritt for virksomheter om de vil omsette gjødselvare som EU-gjødselvare eller gjødselvare etter nasjonalt regelverk. Alle norske produsenter omsetter i dag etter nasjonalt regelverk, og for disse vil det ikke være en endring.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Norge ved Mattilsynet har deltatt i kommisjonsarbeidsgruppen for rettsakten.  Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. 

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2024)5111
Rettsaktnr.: 2024/2786
Basis rettsaktnr.: 2019/1009
Celexnr.: 32024R2786

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 26.07.2024
Frist returnering standardskjema: 06.09.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker