Forordning om rammeverk for skogovervåkning

EUROPAPARLAMENTS- OG RÅDSFORORDNING (EU) …/… av … om et rammeverk for tilpasningsdyktige europeiske skoger

REGULATION (EU) …/… of the European Parliament and of the Council on a monitoring framework for resilient European forests

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 15.07.2024

Spesialutvalg: Miljø

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet / Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Rettssakten er under behandling i Rådet og Europaparlamentet.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Bakgrunn

Europakommisjonen la 22. november 2023 fram forslag til en forordning om et overvåkningsrammeverk for europeiske skoger.

Forslaget er en oppfølging av EUs skogstrategi fram mot 2030. Det pekes på at skog i Europa er stadig mer stresset av klimaendringer og menneskelig aktivitet, noe som fører til hyppigere og mer intense grenseoverskridende hendelser som skogbranner og skadedyrutbrudd m.m., med alvorlige konsekvenser for skogene.

Formålet med forordningen er å få et dekkende og sammenlignbart kunnskapsgrunnlag av høy kvalitet på tvers av landene, for forvaltning av skog. Dette skal sikre at medlemsland og de som eier og forvalter skog skal kunne håndtere grenseoverskridende påvirkninger på skogene bedre og bidra til mer motstandsdyktige skoger.

Kommisjonen ønsker å utarbeide et harmonisert regelverk for skogovervåking fordi det etter deres mening ikke fins tilstrekkelig med sammenlignbare data om skogen i medlemslandene. Det er behov for harmonisering av bakkebaserte data og integrering av disse med fjernmåling og modellering for å pålitelig kartlegge og overvåke skogbiomasse og struktur på tvers av EU. Med bedre oversikt over Europas skoger vil medlemslandene kunne treffe målrettede tiltak, inklusive tiltak for å forhindre grenseoverskridende hendelser som tørke, skogbranner og spredning av skadedyr.

Sammendrag av innhold

Forordningen skal sørge for at det etableres et overvåkingsssystem for skog i EU, gjennom

  • Et system for kartlegging og lokalisering av skogenheter
  • Et rammeverk for skogdatainnsamling,
  • Et rammeverk for deling av skogdata

Kunnskapsgrunnlaget skal produseres gjennom innsamling av satellittdata og bruk av nasjonale data.

Forslaget innebærer at skogdata skal samles inn gjennom et sett indikatorer som beskriver tilstanden i skogen.

  • Verdiene for 8 av indikatorene skal produseres av EU-kommisjonen gjennom fjernanalyser. (Jfr artikkel 5, annex I).
  • For 12 indikatorer skal medlemslandene selv innhente og rapportere harmoniserte data, fra egne landsskogtakseringer og i kombinasjon med andre data fra relevante kilder. Hyppighet på innsamling og rapportering varierer noe mellom indikatorene. (Jfr artikkel 7, annex II)
  • For ytterligere 10 nye indikatorer skal EU-kommisjonen og medlemslandene samarbeide om å utvikle metode for, for senere å innhente og levere data på disse. (Jfr artikkel 8, annex III)

Forslaget dekker all skog i EUs medlemsland. Satellittdata som samles inn blant annet gjennom Copernicus, vil være fritt tilgjengelig for EUs medlemsland og andre brukere.

Europakommisjonen la fram forslaget til forordning 22. november 2023. Forordningsforslaget skal nå behandles av Rådet og Europaparlamentet etter ordinær lovgivningsprosedyre.

Merknader
Forslaget til forordning er hjemlet i EU-traktaten art. 192.

Rettslige konsekvenser

Forslaget og evt. rettslige konsekvenser, er under vurdering.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget legger dels opp til bruk av data fra landskogstakseringer i de ulike landene, og det kan forventes kostnader for å tilpasse/harmonisere slike eksisterende data for innrapportering. Det må videre innhentes nye data for flere av indikatorene dersom forslaget gjennomføres, og dette vil også gi kostnader. Det forventes at disse kostnadene gjelder for staten, ikke enkeltskogeiere.  

Sakkyndige instansers merknader

Forslaget vurderes av Klima- og miljødepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet.

Vurdering

Forslaget er under vurdering.

Andre opplysninger

Notatet er skrevet på grunnlag av Kommisjonens forslag og forklarende memorandum.

Nøkkelinformasjon

Type sak Annet
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.:

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker