Ny mat - endring av den spesifikke betegnelsen for delvis hydrolysert protein fra brukt bygg og ris

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2046 of 29. juli 2024 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til spesifikasjonene for det nye næringsmiddelet delvis hydrolysert protein fra brukt bygg (Hordeum vulgare) og ris (Oryza sativa)

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/2046 of 29 July 2024 amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 as regards the specific labelling requirements for the novel food partially hydrolysed protein from spent barley (Hordeum vulgare) and rice (Oryza sativa)

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 27.06.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner endring av den spesifikke betegnelsen for delvis hydrolysert protein fra brukt bygg og ris. Brukt bygg og ris er tidligere godkjent som ny mat og oppført i unionslisten (forordning 2023/2851), med lovbestemt betegnelse «delvis hydrolysert protein fra brukt bygg og ris».

Søker har søkt om å endre den spesifikke betegnelsen til «hydrolysert protein fra bygg og ris». Søkeren mener at ordet «delvis» ikke er en veldefinert betegnelse, spesielt ikke for den gjennomsnittlige forbrukeren, og at ordet «brukt» ikke brukes i betegnelsen for andre proteiner som tidligere er godkjent som ny mat og som er prosessert på samme måte.

Europakommisjonen vurderer at ordet «brukt» kan fjernes fra betegnelsen, men at ordet «delvis» må beholdes ettersom graden av hydrolyse bare er 1-7%.

Europakommisjonen anser at det ikke er nødvendig å be EFSA om en vurdering, ettersom endringen ikke vil påvirke den helsemessige tryggheten.

Ved rettsakten endres den lovbestemte betegnelsen for delvis hydrolysert protein fra brukt bygg og ris til «delvis hydrolysert protein fra bygg og ris» i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470).

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2024)2046
Rettsaktnr.: 2024/2046
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32024R2046

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 21.06.2024
Frist returnering standardskjema: 21.08.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker