Ny mat - godkjenning av 2’-fukosyllaktose produsert ved mikrobiell fermentering ved hjelp av den genetisk modifiserte stammen Escherichia coli W (ATCC 9637)
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2036 of 29. juli 2024 om tillatelse til å bringe 2´-fukosyllaktose framstilt av derivatstamme Escherichia coli W (ATCC 9637) i omsetning som nytt næringsmiddel og endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Commission Implementing Regulation (EU) 2024/2036 of 29 July 2024 authorising the placing on the market of 2’-Fucosyllactose produced by a derivative strain of Escherichia coli W (ATCC 9637) as a novel food and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470
EØS-notat | 18.09.2024 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 18.06.2024
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg:
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner 2’-fukosyllaktose produsert ved mikrobiell fermentering ved hjelp av den genetisk modifiserte stammen Escherichia coli W (ATCC 9637), i tilsvarende matvarekategorier og tilsvarende bruksnivå som tidligere godkjenning av 2’-fukosyllaktose i unionslisten over ny mat.
EFSA har i en risikovurdering vedtatt 26. september 2023 konkludert med at ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved angitte bruksvilkår.
Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier. EFSA og KOM har vurdert at kriteriene for innvilgning av databeskyttelse foreligger. Dette innebærer at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at godkjenningen bare gjelder for søkeren i den aktuelle perioden.
Ved rettsakten føres ny mat-ingrediensen opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). De samme bruksvilkårene og merkekravene som allerede gjelder for tidligere godkjenninger av 2’-fukosyllaktose, vil gjelde. Den nye genetisk modifiserte stammen føyes til i spesifikasjonene som er angitt i vedlegg 2 til unionslisten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | KOM(2024)2036 |
Rettsaktnr.: | 2024/2036 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32024R2036 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 24.05.2024 |
Frist returnering standardskjema: | 21.08.2024 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: |