Ny mat - godkjenning av 2’-fukosyllaktose produsert ved mikrobiell fermentering ved hjelp av den genetisk modifiserte stammen Escherichia coli W (ATCC 9637)

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2036 of 29. juli 2024 om tillatelse til å bringe 2´-fukosyllaktose framstilt av derivatstamme Escherichia coli W (ATCC 9637) i omsetning som nytt næringsmiddel og endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/2036 of 29 July 2024 authorising the placing on the market of 2’-Fucosyllactose produced by a derivative strain of Escherichia coli W (ATCC 9637) as a novel food and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 18.06.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner 2’-fukosyllaktose produsert ved mikrobiell fermentering ved hjelp av den genetisk modifiserte stammen Escherichia coli W (ATCC 9637), i tilsvarende matvarekategorier og tilsvarende bruksnivå som tidligere godkjenning av 2’-fukosyllaktose i unionslisten over ny mat. 

EFSA har i en risikovurdering vedtatt 26. september 2023 konkludert med at ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved angitte bruksvilkår. 

Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier. EFSA og KOM har vurdert at kriteriene for innvilgning av databeskyttelse foreligger. Dette innebærer at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at godkjenningen bare gjelder for søkeren i den aktuelle perioden.

Ved rettsakten føres ny mat-ingrediensen opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). De samme bruksvilkårene og merkekravene som allerede gjelder for tidligere godkjenninger av 2’-fukosyllaktose, vil gjelde. Den nye genetisk modifiserte stammen føyes til i spesifikasjonene som er angitt i vedlegg 2 til unionslisten. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2024)2036
Rettsaktnr.: 2024/2036
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32024R2036

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 24.05.2024
Frist returnering standardskjema: 21.08.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker