Økodesign og energimerking - billedbehandlingsutstyr og forbruksvarer

Økodesign og energimerking- billedbehandlingsutstyr og forbruksvarer

Imaging equipment and consumables

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 28.06.2024

Spesialutvalg: Energi

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Energidepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Det avholdes et møte i Samrådsforum den 3. juli 2024 der resultatene fra studien og analysen presenteres og diskuteres. Det er ikke utsendt arbeidsdokumenter i forkant av møtet. 

Bakgrunn

Dette regelverket er knyttet til økodesigndirektivet og energimerkeforordningen. Rettsaktene er virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres livssyklus, og gi forbrukeren mulighet til å velge det mest energieffektive produktet på markedet. Økodesigndirektivet, med underliggende forordninger, pålegger produsenter og importører i EU-markedet kun å bringe i omsetning produkter som lever opp til kravene. Produkter som tilfredsstiller kravene, skal være CE-merket. Energimerking av produkter har vært en del av EØS-avtalen siden 1990-tallet. Ordningen er gradvis blitt utvidet til å dekke nye energirelaterte produkter. Regelverket pålegger leverandører og forhandlere å energimerke produktene, slik at forbrukerne kan ta bevisste valg i kjøpssituasjonen.  Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. Les mer om dette på NVEs nettsider.

Sammendrag av innhold

Kommisjonen har gjennomført en kombinert kravforberedende studie og konsekvensanalyse knyttet til mulig fastsettelse av økodesign- og energimerkekrav til skrivere, kopimaskiner, skannere og multifunksjonelle enheter (MFD) og forbruksvarer, som feks blekkpatroner.  

Merknader
Rettslige konsekvenser

Økonomiske og administrative konsekvenser

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2009/125

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker