Rapportering av miljødata fra industri og etablering av utslippsportal

FORORDNING (EU) 2024/1244 TIL EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET av 24. april 2024 om rapportering av miljødata fra industrielle installasjoner, etablere en portal for industriutslipp og opphevelse av forordning (EF) nr. 166/2006

REGULATION (EU) 2024/1244 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 24 April 2024 on reporting of environmental data from industrial installations, establishing an Industrial Emissions Portal and repealing Regulation (EC) No 166/2006

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 07.06.2024

Spesialutvalg: Miljø og Miljø

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XX. Miljø

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Forordningen ble vedtatt i EU 24. april 2024.

Sammendrag av innhold

FORORDNING 2024/1244 av 24. april 2024 stiller krav til rapportering av miljødata fra industrielle installasjoner og til at EU skal etablere en portal for industriutslipp. Forordningen opphever forordning (EF) nr. 166/2006. Forordningen er basert på Århus-konvensjonen og den underliggende Kiev-protokollen om registre for forurensende utslipp og grensekryssende transport av avfall og forurensninger (PRTR).

En utslippsportal ble utviklet av Kommisjonen ved Det europeiske miljøbyrået i 2021. Denne erstatter den tidligere E-PRTR (European Pollutant Release and Transfer Register).

Forordningen stiller krav til rapportering av miljødata for nærmere bestemte installasjoner. Det skal rapporteres data om forurensende utslipp, transport av avfall, vannforbruk, energidata og råvarebruk. Produksjonsvolum og driftstid skal også rapporteres. Videre skal det rapporteres data om de industrielle installasjonene i et hierarkisk system (i tråd med EU Registry). Rapporterte miljødata skal knyttes til denne strukturen (data skal rapporteres på facility og installation-nivå, eventuelt også installation part). Miljødata skal rapportes i tråd med lister over relevante stoffer, og i tråd med nærmere bestemte terskelverdier.

Forordningen stiller krav til innholdet i bedriftenes rapportering til forurensningmyndigheten. Innrapporterte data skal kvalitetssikres av forurensningsmyndigheten. Rapporterte data skal rapporteres videre fra forurensningsmyndigheten til Kommisjonen (Det europeiske miljøbyrået) innen 11 måneder etter rapporteringsåret. Medlemslandene skal lage regelverk for å sikre at rapporteringskravene følges av industrien, og etablere et strafferegime som inkluderer mulighet for bøter.

Det enkelte medlemsland skal gjøre miljødataene tilgjengelig for offentligheten, og skal også sørge for bekjentgjøring av den europeiske portalen for industriutslipp. 

Forordning (EF) nr. 166/2006 oppheves fra 1. januar 2028. Rapportering skal frem til denne dato følge denne forordningen.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen innebærer ikke behov for regelverksendringer i Norge.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forordningen vil ikke innebære økonomiske eller administrative konsekvenser utover det som allerede er tatt høyde for gjennom utviklingen nytt saksbehandlersystem, som inkluderer database og rapportering av miljødata. Det nye saksbehandlersystemet, Tilde, skal overta for den gamle databasen, Forurensning. Pga. forsinkelser i utvikling av ny database og nytt rapporteringssystem har Norge ikke rapportert utslippsdata (PRTR-data) eller anleggsdata (EU Registry) siden 2017. Etter at EU Registry-rapporteringen ble etablert har det vært behov for en oppgradering av uttrekk av data - dette har ikke blitt gjennomført fordi det ikke har vært vurdert som hensiktsmessig å gjøre dette i den gamle basen, i påvente av ny database. Klargjøring av ny database og etablering av datauttrekk fra denne har imidlertid tatt vesentlig lenger tid enn forutsatt.

Sakkyndige instansers merknader

EØS-notat (foreløpig posisjonsnotat) ble forelagt spesialutvalget for miljø ved skriftlig prosedyre (15.11.22 - 22.11.22). Det fremkom ingen merknader til EØS-notatet.

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2022)157
Rettsaktnr.: 2024/1244
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32024R1244

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 11.06.2024
Frist returnering standardskjema: 01.10.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Til diskusjon
Akseptabelt: Til diskusjon
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker