Verdipapiriseringsforordningen: ytelsesrelaterte triggere

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/920 av 13. desember 2023 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/2402 med hensyn til tekniske reguleringsstandarder som spesifiserer ytelsesrelaterte triggere og kriteriene for kalibrering av disse triggerne

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2024/920 of 13 December 2023 supplementing Regulation (EU) 2017/2402 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards specifying the performance-related triggers and the criteria for the calibration of those triggers

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 03.06.2024

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: II. Banker og andre kredittinstitusjoner

Status

Forordnigen er vedtatt og i kraft i EU. Hovedforordningen (2017/2402/EU, "Verdipapiriseringsforordningen") er vedtatt og har trådt i kraft i EU 1. januar 2019. Reglene er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Krav til standardisering av verdipapiriseringer er regulert i artikkel 26c i verdipapiriseringsforordningen (2017/2402) som endret ved forordning 2021/557, og etter nr. 5 i denne bestemmelsen følger det at tap skal fordeles mellom investorene etter prioriteten til transjene. Etter hvert som det betales avdrag på transjene skal eventuell sikkerhet som investorene har stilt, tilbakebetales til investorene i samme størrelsesorden som avdragene. Sekvensiell amortisering skal brukes på alle transjer for å bestemme utestående beløp på transjene på hver betalingsdato.  Transaksjoner som ikke har sekvensiell prioritet av betalinger, skal inkludere triggere relatert til ytelsen til de underliggende eksponeringene som resulterer i prioritering av betalinger og som omgjør amortiseringen til sekvensielle betalinger i henhold til prioritetsrekkefølgen. Minstekravene til ytelsesrelaterte triggere fremgår av tredje ledd i artikkel 26c nr. 5. Forordning 2024/920 er utarbeidet er med hjemmel i artikkel 26c nr. 5, og gir utfyllende regler om ytelsesrelaterte triggere, herunder kalibrering.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når forordningen er tatt inn EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i lov/forskrift.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Endringene forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for foretakene eller myndigheter. 

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Forordningen er EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2017/2402
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32024R0920

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 20.12.2023
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: