Den europeiske banktilsynsmyndighet: utfyllende bestemmelser om informasjonsinnsamling

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/595 av 9. november 2023 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1093/2010 med hensyn til tekniske reguleringsstandarder som spesifiserer vesentligheten av svakheter, typen informasjon som samles inn, den praktiske gjennomføringen av informasjonsinnsamling og analyse og formidling av informasjonen som finnes i databasen over hvitvasking og terrorfinansiering (AML/CFT), som nevnt i artikkel 9a nr. 2 i forordningen

Commission Delegated Regulation (EU) 2024/595 of 9 November 2023 supplementing Regulation (EU) No 1093/2010 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards specifying the materiality of weaknesses, the type of information collected, the practical implementation of the information collection and the analysis and dissemination of the information contained in the Anti-money laundering and counter terrorist financing (AML/CFT) central database referred to in Article 9a(2) of that Regulation

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 13.05.2024

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester og Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: V. Bestemmelser som gjelder alle finansielle tjenester

Status

De utfyllende bestemmelsene har vært på høring av EBA/ESMA/EIOPA og er vedtatt av EU-kommisjonen. Reglene er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Forordningen omhandler informasjonsinnsamling til, analyser i og informasjondeling fra EBAs sentrale database for bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering, og er en utfyllende forordning til 1093/2010 (EBA-forordningen). I Norge vil Finanstilsynet og Bankenes Sikringsfond være rapporteringspliktige myndigheter. Formålet med databasen er å samle informasjon om mulige eller avdekkede svakheter i etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket i finansiell sektor. De mulige eller avdekkede svakhetene må være av en viss vesentlighet. Når betydelige svakheter innrapporteres, skal det i tillegg rapporteres generell informasjon om foretaket, som eksempelvis omfanget av aktivitetene foretaket driver, antallet kunder, foretakets regnskap mv. Det skal også rapporteres om tiltakene som myndighetene iverksetter for å sikre etterlevelse av regelverket. Denne informasjonen skal oppdateres løpende. EBA har rett og plikt til å analysere informasjonen i systemet, samt å dele informasjon med rapporteringspliktige myndigheter på visse vilkår. Forordningen har også regler om taushetsplikt og behandling av personopplysninger. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift. Inkorporasjonen forutsetter at forordningens hjemmel i EBA-forordningen er inntatt i EØS-avtalen. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Reglene forventes å få betydelige økonomiske konsekvenser for myndigheter/foretak/forbrukere. Forordningen vil utgjøre en økt administrativ byrde for Finanstilsynet. Rapporteringskravene er omfattende og i stor grad av materiell art, som vil si at det vil være vanskelig å automatisere. Det er foreløpig uklart om rapporteringen vil kreve tekniske investeringer. 

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) nr. 2024/595
Basis rettsaktnr.: (EU) nr. 1093/2010
Celexnr.: 32024R0595

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 21.03.2024
Frist returnering standardskjema: 11.07.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker