Forlengelse av midlertidig forordning om behandling av personopplysninger og andre data for å bekjempe seksuelt misbruk av barn

Europaparlamentets og rådets forordning (EU) 2024/1307 av 29. april 2024 om endring av forordning (EU) 2021/1232 om en midlertidig unntak fra visse bestemmelser i direktiv 2002/58/EF om anvendelsen av teknologier til behandling av personoplysninger og andre data, som foretas av tilbyder av nummeruavhengige person-til-person kommunikasjonstjenester med det formål å bekjempe seksuelt misbruk av barn online

Regulation (EU) 2024/1307 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2024 amending Regulation (EU) 2021/1232 on a temporary derogation from certain provisions of Directive 2002/58/EC as regards the use of technologies by providers of number-independent interpersonal communications services for the processing of personal and other data for the purpose of combating online child sexual abuse

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 29.05.2024

Spesialutvalg: Kommunikasjoner

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XI. Elektronisk kommunikasjon, audiovisuelle tjenester og informasjonssamfunnstjenester

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Forordningen ble vedtatt av Rådet og Europarlamentet 29. april 2024 og trådte i kraft 15. mai 2024. Forordningen er til vurdering i EØS EFTA-landene.

Sammendrag av innhold

Rådet og Europaparlamentet vedtok 29 april 2024 forordning 2924/1307. Forordningen innebærer en forlengelse av forordning (EU) 2021/1232 om midlertidig unntak fra kommunikasjonsverndirektivet for å bekjempe seksuelt misbruk av barn på internett, som nå vil gjelde frem til 3. april 2026. 

Den midlertidige forordningen (EU) 2021/1232, som nå forlenges gjennom forordning 2924/1307, ble vedtatt på bakgrunn av at at kommunikasjonsverndirektivets anvendelsesområde ble endret med ikrafttreden av ekomdirektivet (Europaparlaments- og Rådsdirektiv (EU) 2018/1972 av 11. desember 2018 om fastsettelse av et europeisk regelverk for elektronisk kommunikasjon).

Endringen i anvendelsesområdet innebar at tiltak som enkelte tilbydere av webbaserte tjenester har iverksatt for å kunne avdekke, fjerne og rapportere materiale med seksuelt misbruk av barn på nettet, ikke lenger var i tråd med kommunikasjonsverndirektivet artikkel 5 (1) om taushetsplikt og artikkel 6 (1) om sletteplikt. Gjennom vedtakelsen av den nye midlertidige forordningen, ble det gjort et unntak fra disse bestemmelsene, slik at slike tilbydere kunne fortsette arbeidet med å bekjempe seksuelt misbruk av barn og bruke anti-grooming-teknologier.

Den midlertidige forordningen skulle opprinnelig gjelde inntil 3. august 2024, eller til nytt regelverk – som Kommisjonen arbeidet med – var på plass.

Europakommisjonen la den 11. mai 2022 fram et forslag til forordning om regler for forebygging og bekjempelse av seksuelle overgrep mot barn. Ettersom forhandlinger om dette forslaget ikke er begynt, og det kan anses som sikkert at disse ikke vil være avsluttet i tide til at forslaget kan vedtas og tre i kraft innen 4. agusut 2024, forlenges anvendelsesperioden for den midlertidige forordningen. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen kan ikke innlemmes i EØS-avtalen og tre i kraft før ekomdirektivet er en del av EØS-avtalen. Ekomdirektivet ble innlemmet i EØS-avtalen 24. september 2021, men EØS-komitebeslutningen vil først tre i kraft når de tre EFTA-landene hever sitt konstitusjonelle forbehold.

Forordningen bør gjennomføres og vedtas som forskrift til ny ekomlov som gjennomfører ekomdirektivet når forslag til ny ekomlov er vedtatt av Stortinget. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forordningen medfører ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for offentlige myndigheter eller private aktører.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten følger hurtigprosedyren og behandles ikke i spesialutvalget for kommunikasjoner. Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet finner forordningen EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Konklusjon

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning er EØS-relevant og akseptabel, og anbefales tatt inn i EØS-avtalens vedlegg XI uten at dette medfører behov for norsk tilpasningstekst.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2024/1307
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32024R1307

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema:
Frist returnering standardskjema: 26.06.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker