Endring og rettelse av forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler
Kommisjonsforordning (EU) .../... av XXX som endrer og retter forordning (EU) 2023/915 om grenseverdier for visse forurensende stoffer i næringsmidler
Commission Regulation (EU) …/… of XXX amending and correcting Regulation (EU) 2023/915 on maximum levels for certain contaminants in food
EØS-notat | 12.04.2024 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 19.03.2024
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg:
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er ikke vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Kommisjonsforordning (EU) 2023/915 fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer i mat. Erfaringer etter ikrafttredelsen av denne forordningen har avdekket mangler ved noen punkter i tabellen i vedlegg I til denne forordningen. Det er nødvendig å tydeliggjøre disse punktene. Blant annet er det behov for at referansene til utdaterte regler for prøvetaking og analysemetoder oppdateres, og grenseverdier for visse stoffer i spesifikke matprodukter trenger nærmere avklaring. Det foreslås også endringer for å sikre en konsekvent håndheving og å adressere uklarheter angående prosesseringsstadier og produktdefinisjoner. I tillegg foreslås justeringer for å tydeliggjøre unntak og spesifikasjoner for visse stoffer i ulike matprodukter.
Noen foreslåtte endringer er:
- Punkt 1.9.5 i tabellen i vedlegg I angir en grenseverdi for mykotoksinene T-2- og HT-2 i bakervarer som inneholder minst 90% havre. Denne grenseverdien er ment å gjelde bakevarer med høyt innhold av malt havre. Erfaringer med sammensetningen av matvarer tilgjengelig på markedet viser at bakervarer med høyt innhold av havre (f.eks. havrekaker), i mange tilfeller inneholder mindre enn 90% havre. Normalt inneholder de mellom 75% og 85% malt havre og derfor er punkt 1.9.5 foreslått endret tilsvarende.
- For å ivareta mattryggheten bør grenseverdien for blåsyre i linfrø, som er markedsført til forbruker (punkt 2.3.2 i tabellen i vedlegg I), gjelde uavhengig av bearbeidingsstadiet av linfrøet. Dette punktet er derfor foreslått endret tilsvarende.
- Ettersom ubearbeidet havre før maling bringes i omsetning med skall er grenseverdien for okratoksin A og zearalenon i ubearbeidet havre, foreslått å gjelde for ubehandlet havre med skall selv om skallet er uspiselig.
- For å sikre konsekvent håndheving av grenseverdier for dioksiner og PCB i vilt, foreslås det en klargjøring av hvilken dyreart som omfattes i punkt 4.1.1.8 i tabellen i vedlegg I. "Venison" (vilt) er foreslått erstattet med "of Cervidae" (hjortedyr), som omfatter elg, hjort, rein, rådyr og dåhjort.
- Det har vært inkonsekvenser i håndhevelsen av grenseverdiene som er fastsatt for polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) i visse produkter til spedbarn og småbarn. For å unngå slike inkonsekvenser er det foreslått å skille mellom produkter som markedsføres som pulver og produkter som markedsføres som flytende.
Samlet sett har disse endringene som mål å forbedre klarheten og håndhevelsen av forordning (EU) 2023/915.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Endringsforordning (EU) .../... endrer og retter forordning (EU) 2023/915, som foreløpig ikke er gjennomført i forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Endringsforordningen vil gjennomføres i form av en endringsforskrift til forskriften om visse forurensende stoffer i næringsmidler etter at forordning (EU) 2023/915 er gjennomført.
Økonomiske og administrative konsekvenser
De foreslåtte endringene vurderes ikke å innebære vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser for næringsutøvere eller myndigheter ut over generelle forpliktelser til farevurdering, overvåkning, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Type sak | Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen |
KOM-nr.: | |
Basis rettsaktnr.: | 2023/915 |
Norsk regelverk
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: |