ny mat - endringer i spesifikasjonene for soppulver med vitamin D2

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2682 av 16. oktober 2024 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til vilkårene for bruk av det nye næringsmiddelet sopp-pulver med vitamin D2

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/2682 of 16 October 2024 amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 as regards the specifications of the novel food vitamin D2 mushroom powder

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 21.10.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner endring i spesifikasjonen for sopp-pulver med vitamin D2. Sopp-pulver med vitamin D2 er tidligere godkjent som ny mat i en rekke matvarekategorier med angitte maksimumsgrenser, og oppført i unionslisten.

Minimumsnivået for innhold av vitamin D2 endres ved rettsakten (fra 580 til 137,5 ug/g sopp-pulver), og det settes ett nivå for samlet innhold av karbohydrater på ≤ 60 %.

Tidligere spesifikasjon for vitamin D2-innhold er 580-595 ug/g sopp-pulver. Søkeren ønsket å kunne produsere sopp-pulver hvor det angitte konsentrasjonsområdet for vitamin D-innhold i spesifikasjonen ikke er så smalt, men at pulveret kan produseres med en lavere konsentrasjon vitamin D. Dette gjør det enklere å tilsette sopp-pulveret til de ulike næringsmiddelkategoriene i en mengde slik at den endelige mengden vitamin D blir nøyaktig i sluttproduktet. Fordi pulver med lavere konsentrasjon kan tilsettes i større mengder, og at feilmarginen dermed blir mindre.

Søker ønsket å slå sammen tidligere spesifikasjoner for karbohydrater på ≤ 35,0 % og totalt kostfiber på ≥ 15 %, til en samlet verdi for alle karbohydrater på ≤ 60 %. Dette fordi det er enklere å bestemme det totale innholdet karbohydrater, og at andre godkjente vitamin D2 sopp-pulvere har mindre restriktive grenseverdier.

Europakommisjonen anser at det ikke er nødvendig å be EFSA om en risikovurdering, ettersom endringene ikke vil påvirke den helsemessige tryggheten. Endringene innebærer lavere nivåer av vitamin D2 enn det EFSA tidligere har vurdert og vil derfor ikke påvirke vurderingen av soppulver med vitamin D2 som trygt. 

Ved rettsakten vil spesifikasjonen for soppulver med vitamin D2 endres i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), som nevnt ovenfor.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2024/2682
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32024R2682

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 04.10.2024
Frist returnering standardskjema: 15.11.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker