Endring av forordning som angir tekniske spesifikasjoner for trådløse aksesspunkt med begrenset rekkevidde

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2000 av 24. juli 2024 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2020/1070 for å rasjonalisere rapporteringen om anvendelsen og for å muliggjøre bruk av aktive antennesystemer

COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2024/2000 of 24 July 2024 amending Implementing Regulation (EU) 2020/1070 to rationalise reporting on its application and to enable the usage of active antenna systems

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 27.09.2024

Spesialutvalg: Kommunikasjoner

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XI. Elektronisk kommunikasjon, audiovisuelle tjenester og informasjonssamfunnstjenester

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Gjennomføringsforordningen ble vedtatt av Europakommisjonen 24. juli 2024 og publisert i Official Journal of the European Union 25. juli 2024.

Ny ekomlovliger til behandling i Stortinget. Gjennomføringsforordningen (EU) 2024/2000 vil bli gjennomført i ny ekomforskrift.

Sammendrag av innhold

Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2018/1972 om fastsettelse av et europeisk regelverk for elektronisk kommunikasjon, ekomdirektivet, artikkel 56 til 58 (kapittel IV) omhandler innføring og bruk av trådløst nettverksutstyr. Artikkel 57 omhandler etablering og drift av trådløse aksesspunkt med kort eller begrenset rekkevidde (også kalt småcellebasestasjoner). Artikkel 57 nr. 2 bestemmer at kommisjonen skal angi de fysiske og tekniske egenskapene, herunder størrelse, vekt og effekt for slike aksesspunkter.

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/1070 fastsetter de fysiske og tekniske egenskapene til trådløse aksesspunkt med kort eller begrenset rekkevidde nevnt i ekomdirektivet artikkel 57, nr. 1 andre ledd. Nevnte gjennomføringsforordning gjelder ikke for trådløse aksesspunkt med kort eller begrenset rekkevidde som har et aktivt antennesystem (AAS).

I 2022 ble den europeiske standarden EN 62232 oppdatert for å muliggjøre bruk av aktive antennesystemer, inkludert i trådløse aksesspunkt med kort eller begrenset rekkevidde, samtidig som det sikres at installerte basestasjoner overholder de anbefalte grensene i henhold til Rådets anbefaling 1999/519/EF om menneskelig eksponering fra elektromagnetiske felt.

For å gjenspeile den oppdaterte europeiske standarden EN 62232, bør gjennomføringsforordningen (EU) 2020/1070 også gjelde for trådløse aksesspunkt med et aktivt antennesystem for å lette utplasseringen av trådløse aksesspunkt med kort eller begrenset rekkevidde med den nyeste teknologien i tråd med det høye beskyttelsesnivået for folkehelsen fastsatt i anbefaling 1999/519/EF. Dette bør ikke påvirke fri bevegelse og bruk av radioutstyr i samsvar med Europaparlamentets og rådets direktiv 2014/53/EU.

I tråd med prinsippene for bedre regulering og for å redusere den administrative byrden, bør den obligatoriske rapporteringsperioden fra medlemsstatene om anvendelse av gjennomføringsforordning (EU) 2020/1070 forlenges fra ett år til to år.

For å lette varslingsprosessen og redusere den administrative byrden for både operatørene som har utplassert trådløse aksesspunkt med kort eller begrenset rekkevidde i klasse E2 eller E10 og de kompetente myndighetene i medlemsstatene, bør fristen for operatører til å sende melding til vedkommende medlemsstats myndighet angående den nye installasjonen utvides fra 2 uker til 1 måned.

Fremlegging av dokumentasjon på at total ekvivalent isotropisk utstrålt effekt ('EIRP') er i samsvar med kravene bør avklares for tilfeller hvor flere antennesystemer (eller deler av slike) er plassert på samme sted.

De nevnte tilfellene av samlokaliserte antennesystemer bør omfatte flere antennesystemer (eller deler av disse) av ett eller flere trådløse aksesspunkt med kort eller begrenset rekkevidde montert eller installert på samme sted eller støttestruktur med det formål å sende og motta radiofrekvenssignaler for kommunikasjonsformål.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Det fremgår av ekomdirektivet artikkel 57 at myndighetene skal legge til rette for innføring av trådløse tilgangspunkt med kort rekkevidde og eventuelle regler skal være ensartet på nasjonalt nivå. Gjennomføringsforordningen (EU) 2024/2000, som angir nærmere fysiske og tekniske egenskaper for slike aksesspunkter, må gjennomføres i nasjonal lovgivning gjennom forskrift.

Gjeldende ekomlov (av lov 4. juli 2003 nr. 83 om elektronisk kommunikasjon) inneholder ikke bestemmelser om trådløse aksesspunkt med begrenset rekkevidde. I forbindelse med gjennomføringen av ekomdirektivet i norsk rett, er det foreslått at det inntas en forskriftshjemmel i ny ekomlov om etablering og vilkår for bruk av trådløse aksesspunkt med begrenset rekkevidde. Hjemmelen vil gi myndigheten adgang til å angi tekniske spesifikasjoner og vilkår for etablering av slike tilgangspunkter i forskrift. Gjennomføringsforordningen (EU) 2024/2000 vil bli gjennomført ved henvisning i ekomforskriften.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Gjennomføringsbeslutningen innebærer ikke økte utgifter for private parter. Eventuelle kostnader for statlige myndighet vil måtte dekkes innenfor gjeldende budsjettrammer.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten følger hurtigprosedyren og behandles ikke i spesialutvalget for kommunikasjoner. Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet finner Kommisjonens gjennomføringsbeslutning EØS-relevant og akseptabel.

Rettsakten er under vurdering i EFTA-landene.

Vurdering

Norske ekommyndigheter har vurdert bestemmelsene i ekomdirektivet kapittel IV om etablering og bruk av trådløse tilgangspunkt med kort rekkevidde i forbindelse med forslag til ny ekomlov. Forordningen vil bli gjennomført ved at det i ny ekomforskift. 

Det vil ikke være behov for norsk tilpasningstekst for beslutningen.

Konklusjon

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning er EØS-relevant og akseptabel, og anbefales tatt inn i EØS-avtalens vedlegg XI uten at dette medfører behov for norsk tilpasningstekst.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2024)5149
Rettsaktnr.: 2024/2000/EU
Basis rettsaktnr.: 2018/1972/EU
Celexnr.: 32024R2000

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 25.07.2024
Frist returnering standardskjema: 05.09.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker