Tilsetningsstoffer til næringsmidler, steviolglykosider produsert via fermentering ved bruk av Yarrowia lipolytica som nytt tilsetningsstoff

Kommisjonsforordning (EU) 2025/652 av 2. april 2025 om endring i Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 og kommisjonsforordning (EU) nr. 231/2012 når det gjelder bruk av steviolglykosider produsert via fermentering ved bruk av Yarrowia lipolytica

COMMISSION REGULATION (EU) 2025/652 of 2 April 2025 amending Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and the Council and Commission Regulation (EU) No 231/2012 as regards the use of Steviol glycosides produced by fermentation using Yarrowia lipolytica

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 04.02.2025

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen endrer unionslisten i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler ved å inkludere steviolglykosider fra fermentering (E 960b) i listen over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler. Forordningen endrer også vedlegget til kommisjonsforordning (EU) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer oppført i vedlegg II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 ved å inkludere spesifikasjoner for E 960b. Forordningene (EF) nr. 1333/2008 og (EU) nr. 231/2012 er gjennomført i norsk rett i § 1 i henholdsvis første og andre ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.

De foreslåtte regelverksendringene skjer som følge av en søknad om steviolglykosider produsert via fermentering ved bruk av Yarrowia lipolytica som nytt tilsetningsstoff (Steviolglykosider fra fermentering - E 960b). Teknisk funksjon er søtstoff.

Tre andre tilsetningsstoffer av steviolglykosider produsert ved ulike prosesser, er allerede godkjent som tilsetningsstoffer og definert ved separate spesifikasjoner. Disse er steviolglykosider fra stevia (E 960a), enzymatisk framstilte steviolglykosider (E 960c) og glykosylerte steviolglykosider (E 960d). Stoffene reguleres samlet, med en felles grenseverdi. E 960b vil inkluderes i denne gruppen da EFSA uttalte i en risikovurdering fra desember 2023 at det ikke er noen helserisiko tilknyttet bruken av E 960b ved de foreslåtte betingelsene, med tanke på den eksisterende ADI-en på 4 mg/kg kroppsvekt per dag (uttrykt som steviolekvivalenter, for gruppen steviolglykosider). EFSA uttalte imidlertid at produksjonsmetoden for E 960b kan resultere i urenheter som er forskjellige sammenlignet med urenhetene til de andre steviolglykosidene. Derfor er det nødvendig å regne E 960b som et eget tilsetningsstoff, med egne spesifikasjoner. Spesifikasjonene inneholder mer detaljert informasjon om produksjonsmetoden, bl.a. navnet på gjæren brukt (en genmodifisert stamme av Yarrowia lipolytica, VRM (CBS 147477)) og hovedkomponenten av steviolglykosidene (rebaudiosid M). I spesifikasjonene til E960b er det satt krav om at det ikke skal kunne påvises levedyktige celler og DNA fra Yarrowia lipolytica VRM.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2025/652
Basis rettsaktnr.: 32008R1333
Celexnr.: 32025R0652

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 17.01.2025
Frist returnering standardskjema: 28.02.2025
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 25.02.2025
Høringsfrist: 08.04.2025
Frist for gjennomføring:

Lenker