Tilsetningsstoffer til næringsmidler, steviolglykosider produsert via fermentering ved bruk av Yarrowia lipolytica som nytt tilsetningsstoff
Kommisjonsforordning (EU) 2025/652 av 2. april 2025 om endring i Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 og kommisjonsforordning (EU) nr. 231/2012 når det gjelder bruk av steviolglykosider produsert via fermentering ved bruk av Yarrowia lipolytica
COMMISSION REGULATION (EU) 2025/652 of 2 April 2025 amending Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and the Council and Commission Regulation (EU) No 231/2012 as regards the use of Steviol glycosides produced by fermentation using Yarrowia lipolytica
EØS-notat | 12.05.2025 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 04.02.2025
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg:
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen endrer unionslisten i vedlegg II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler ved å inkludere steviolglykosider fra fermentering (E 960b) i listen over godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler. Forordningen endrer også vedlegget til kommisjonsforordning (EU) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer oppført i vedlegg II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 ved å inkludere spesifikasjoner for E 960b. Forordningene (EF) nr. 1333/2008 og (EU) nr. 231/2012 er gjennomført i norsk rett i § 1 i henholdsvis første og andre ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
De foreslåtte regelverksendringene skjer som følge av en søknad om steviolglykosider produsert via fermentering ved bruk av Yarrowia lipolytica som nytt tilsetningsstoff (Steviolglykosider fra fermentering - E 960b). Teknisk funksjon er søtstoff.
Tre andre tilsetningsstoffer av steviolglykosider produsert ved ulike prosesser, er allerede godkjent som tilsetningsstoffer og definert ved separate spesifikasjoner. Disse er steviolglykosider fra stevia (E 960a), enzymatisk framstilte steviolglykosider (E 960c) og glykosylerte steviolglykosider (E 960d). Stoffene reguleres samlet, med en felles grenseverdi. E 960b vil inkluderes i denne gruppen da EFSA uttalte i en risikovurdering fra desember 2023 at det ikke er noen helserisiko tilknyttet bruken av E 960b ved de foreslåtte betingelsene, med tanke på den eksisterende ADI-en på 4 mg/kg kroppsvekt per dag (uttrykt som steviolekvivalenter, for gruppen steviolglykosider). EFSA uttalte imidlertid at produksjonsmetoden for E 960b kan resultere i urenheter som er forskjellige sammenlignet med urenhetene til de andre steviolglykosidene. Derfor er det nødvendig å regne E 960b som et eget tilsetningsstoff, med egne spesifikasjoner. Spesifikasjonene inneholder mer detaljert informasjon om produksjonsmetoden, bl.a. navnet på gjæren brukt (en genmodifisert stamme av Yarrowia lipolytica, VRM (CBS 147477)) og hovedkomponenten av steviolglykosidene (rebaudiosid M). I spesifikasjonene til E960b er det satt krav om at det ikke skal kunne påvises levedyktige celler og DNA fra Yarrowia lipolytica VRM.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | (EU) 2025/652 |
Basis rettsaktnr.: | 32008R1333 |
Celexnr.: | 32025R0652 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 17.01.2025 |
Frist returnering standardskjema: | 28.02.2025 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | 25.02.2025 |
Høringsfrist: | 08.04.2025 |
Frist for gjennomføring: |