ny mat - godkjenning UV-behandlet pulver av hele larver av Tenebrio molitor (gul melorm)

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/89 av 20. januar 2025 om tillatelse til å bringe UV-behandlet pulver av hele larver av Tenebrio molitor (gul melorm) i omsetning som et nytt næringsmiddel i henhold til europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2283, og om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470

Commission Implementing Regulation (EU) 2025/89 of 20 January 2025 authorising the placing on the market of UV-treated powder of whole Tenebrio molitor larvae (yellow mealworm) as a novel food and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 08.01.2025

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner UV-behandlet pulver av hele larver av Tenebrio molitor (gul melorm), i flere matvarekategorier for den generelle befolkningen.

Det er tidligere godkjent to ny mat-søknader for gul melorm, begge disse med innvilget databeskyttelse.

EFSA har i en risikovurdering vedtatt 28. mars 2023 konkludert med at ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved angitte bruksvilkår.

EFSA bemerket samtidig, at selv om de gule melormene har blitt UV-behandlet, så er ikke ny mat-ingrediensen en signifikant kilde til vitamin D i kostholdet.

Næringsmidler som inneholder ny mat-ingrediensen til sammen kan inneholde en signifikant mengde vitamin D (dvs. 15 % av referanseverdien på 5 mikrogram). I slike tilfeller skal den lovbestemte betegnelsen ledsages av merkingen «inneholder vitamin D produsert ved UV-behandling» og innholdet av vitamin D skal angis i næringsdeklarasjonen.

EFSA bemerket også, på grunnlag av generelt begrenset publisert dokumentasjon av matallergier forbundet med inntak av insekter, og at gul melorm inneholder flere mulige allergene proteiner – at inntak av ny mat-ingrediensen kan indusere primær sensibilisering for proteiner fra gul melorm. EFSA anbefaler at det gjennomføres studier for å undersøke allergenisiteten nærmere.

Tilsvarende problemstilling gjelder alle tidligere ny mat-godkjenninger av insekter. Kunnskapsgrunnlaget er ikke entydig, og det er for begrenset til å kreve spesifikk merking om sensibilisering. Kommisjonen undersøker mulige måter å utføre nødvendig forskning på allergenisitet og insekter.

EFSA konkluderte også med at gul melorm kan forårsake allergiske reaksjoner hos personer som allerede er allergiske for krepsdyr og støvmidd. EFSA bemerket også at flere allergener kan ende opp i ny mat-ingrediensen, hvis disse forekommer i fôret til insektene.

I tråd med tidligere godkjenninger av gul melorm, kreves merking med at ingrediensen kan forårsake allergiske reaksjoner hos forbrukere som har kjente allergier mot krepsdyr og produkter fra disse, og støvmidd.

Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier. EFSA og Europakommisjonen har vurdert at kriteriene for innvilgning av databeskyttelse foreligger. Dette innebærer at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at godkjenningen bare gjelder for søkeren i den aktuelle perioden.

Ved rettsakten vil ny mat-ingrediensen føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med angitte bruksvilkår. Lovbestemt betegnelse er «UV-behandlet pulver av Tenebrio molitor-larver (gul melorm)». Det kreves merking med at ingrediensen kan forårsake allergiske reaksjoner hos forbrukere som har kjente allergier mot krepsdyr og støvmidd. Denne informasjonen skal stå like ved ingredienslisten. Hvis innholdet av vitamin D i en matvare hvor ny mat-ingrediensen er tilsatt, er signifikant, så skal matvaren merkes «inneholder vitamin D produsert ved UV-behandling», og innholdet av vitamin D skal angis i næringsdeklarasjonen. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten, og i beskrivelsen angis at insektene må fastes i 24 timer før avliving, slik at tarminnholdet fjernes.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2025/89
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32025R0089

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 20.12.2024
Frist returnering standardskjema: 31.01.2025
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker