Nye tiltak i handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme
Nyhet | Dato: 09.03.2017 | Radikalisering
De siste årenes arbeid mot radikalisering har båret frukter. Blant annet viser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til bedring på enkelte områder. For å hindre at denne positive trenden snur, er det avgjørende at det forebyggende arbeidet fortsatt prioriteres høyt.
Arbeidet med å identifisere behov for nye tiltak og med å utvikle eksisterende og nye tiltak innen forebygging av radikalisering, er løpende. Høsten og vinteren 2016 har det blitt gjennomført et systematisk og omfattende arbeid med videreutvikling av tiltak i handlingsplanen. Arbeidet har hatt en bred involvering, med innspill fra flere kommuner, forskere og representanter fra frivillig sektor. I tillegg har departementene som arbeider med videreutvikling av handlingsplanen og deres underliggende virksomheter, deltatt.
Regjeringen ga i regjeringskonferansen 16. februar 2017 sin tilslutning til flere nye tiltak i handlingsplanen. Justis- og beredskapsdepartementet, Kulturdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet er ansvarlig for implementering av tiltakene.
Nye tiltak som har blitt utviklet gjennom 2016
Kurstilbud til ledere i trossamfunn, idrettslag og andre frivillige organisasjoner
Ansvarlig departement: KUD i samarbeid med JD
Kulturdepartementet vil opprette et kurstilbud til ledere i trossamfunn, idrettslag og andre frivillige organisasjoner med særlig fokus på radikalisering og voldelig ekstremisme. Målet er at blant annet å gi kursdeltakerne en innføring i problematikken, samt sette dem i stand til å gjenkjenne tidlige bekymringstegn og håndtere en bekymring om radikalisering.
Informasjon til ledere i tros- og livssynsamfunn om radikalisering og voldelig ekstremisme
Ansvarlig departement: KUD
Kulturdepartementet skal, med bakgrunn i det pågående arbeidet med en helhetlig lov for tros- og livssynsamfunn, videreutvikle forstanderveilederen for trossamfunn med informasjon om handlingsplanen, samt veilederen for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme.
Samarbeid med familievernkontorene
Ansvarlig departement: BLD
Familievernkontorene er et lavterskeltilbud som skal hjelpe alle familier i krise. Familievernet kan derfor spille en supplerende rolle i samarbeid med kommunene i det forebyggende arbeidet med familier som opplever at en eller flere medlemmer står i fare for å bli radikalisert. Familievernet vil også kunne redusere belastningene for familier der noen allerede har blitt radikalisert. Erfaringene fra samarbeidsprosjekt mellom Enerhaugen familievernkontor og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om å øke kjennskapen til radikaliseringstematikk i familievernet, vil tas med i det videre arbeidet.
Rådsfunksjon for samfunnssikkerhet og beredskap i kunnskapssektoren
Ansvarlig departement: KD
Kunnskapsdepartementet vil etablere en rådsfunksjon for samfunnssikkerhet og beredskap i kunnskapssektoren. Funksjonen vil primært ha deltakelse fra universitets- og høyskolesektoren, men fagskoler, folkehøgskoler og Utdanningsdirektoratet vil også være representert. Rådet skal blant annet arbeide med tiltak for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme innenfor høyere utdanning.
Styrket samarbeid ved løslatelse fra fengsel
Ansvarlig departement: JD
Samarbeidet mellom kriminalomsorgen, kommunene, det ordinære politiet og PST skal styrkes ytterligere. Dette for å sikre en god håndtering ved løslatelse av individer det er knyttet en bekymring til.
Samarbeid med asylmottak
Ansvarlig departement: JD
Samtlige politidistrikt skal etablere eller videreutvikle gode samarbeidsstrukturer mellom asylmottak, kommune og politi, for å legge til rette for informasjonsutveksling og bevisstgjøringsarbeid innen forebygging av radikalisering.
Kompetanseheving av ansatte i kriminalomsorgen
Ansvarlig departement: JD
Vi vet at radikaliserte personer er fengslet i Norge, og at det er en fare for at disse kan radikalisere andre innsatte. Kriminalomsorgen har derfor etablert flere kompetansehevingstiltak for sine ansatte. En håndbok ble lansert i september 2016, og det skal etableres et e-læringsprogram. I tillegg har elleve ressurspersoner fått ansvar for kompetanseheving i kriminalomsorgen på regionalt og lokalt nivå. Disse skal dessuten bidra til samordning av nødvendige tiltak i forbindelse med løslatelse av risikoinnsatte.
Forslag om tap av statsborgerskap
Ansvarlig departement: JD
JD har sendt på høring forslag om tap av statsborgerskap ved straffbare handlinger eller av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser. Rettsstridig militær deltakelse i en væpnet konflikt i utlandet vil etter forslaget kunne medføre tap av norsk statsborgerskap.
Politiets patruljering på internett
Ansvarlig departement: JD
Kripos’ kompetanse om politiarbeid på internett skal tilføres politidistriktene slik at de kan drive forebyggende patruljering på nett.
Utvikling av nye tiltak
Arbeidet med å utvikle nye tiltak mot radikalisering og voldelig ekstremisme har ikke identifisert nye prioriteringsområder for planen. De gjeldende prioriteringsområder videreføres:
- Kunnskap og kompetanse,
- Samarbeid og koordinering,
- Forebygge tilvekst til ekstreme miljøer og bidra til reintegrering,
- Forebygge radikalisering og rekruttering gjennom internett, og
- Internasjonalt arbeid.
Handlingsplanen hadde opprinnelig 30 tiltak, fordelt på flere av de berørte departementene. Mange av tiltakene er kvittert ut eller har blitt innlemmet i ordinær drift. Flere nye tiltak har blitt utviklet siden lanseringen av planen 2014.
Oppdatert status for alle tiltak publiseres jevnlig på disse sidene. Det tas sikte på å publisere en ny statusrapport i løpet av april.
Se statusrapport fra november 2016
Departementene arbeider fremdeles videre med noen av forslagene som kom frem i innspillsrunden i 2016. Informasjon om ytterligere nye tiltak vil legges ut på radikalisering.no.
Det forebyggende arbeidet ble i 2016 ytterligere forsterket gjennom de to nye dokumentene Regjeringens strategi mot hatefulle ytringer (2016) og Regjeringens handlingsplan mot antisemittisme.