Parallellsesjoner på nordisk konferanse om integrering av flyktninger i arbeidslivet
Dato: 02.03.2017 | Arbeids- og inkluderingsdepartementet
En del av konferansen om integrering av flyktninger i arbeidslivet foregår som parallellsesjoner. I parallellsesjonene legges det opp til aktiv deltakelse og diskusjon. Her er en nærmere beskrivelse av sesjonene.
Parallellsesjoner kl 14.00–15.05:
1. Arbeidsretting og hurtigspor
Det er et mål å etablere raskere spor inn i arbeidslivet for flyktninger. Hva betyr deltakelse i arbeidslivet? Hvordan legge til rette for en bedre utnyttelse av de ressursene flyktningene har med seg? Hva skal til for at arbeidsgiver åpner sine dører og gir flyktningene en sjanse?
- Gina Lund, direktør i Kompetanse Norge. «Kompetansekartlegging i mottak – kortere vei til jobb»
- Annika Pegelow, Verksomhetssamordnare ved Arbetsförmedlingen region syd. «Snabbspår»
- Marte Buaas, seniorrådgiver i Virke. «Flyktningprosjekt, Virke, YS og Oslo kommune»
- Øyvind Ofstad, CSR-leder i Accenture. «Mangfoldsrekruttering – fordi vi må!»
2. Introduksjonsprogram – med mål om arbeid
Introduksjonsprogrammet er myndighetenes viktigste redskap for å få nyankomne flyktninger raskt i arbeid eller utdanning, med mål om at de skal bli økonomisk selvstendige.
Hvordan er arbeidet med kvalifisering innrettet og organisert i de skandinaviske landene? Hvilke styringsutfordringer møter man på, og hvordan kan de eventuelt løses? Hva vet vi om effekt og resultater av innsatsen? Og hva gjør egentlig de kommunene som lykkes?
- Kristian Rose Tronstad, forsker ved By- og regionforskningsinstituttet (NIBR). «Styringsutfordringer i introduksjonsprogrammet og mulige løsninger. Hva kan vi lære fra skandinaviske naboer?»
- Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder ved Rockwoolfondens Forskningsenhet, Danmark: «Effekter av integrasjonsinnsatser for flyktninger»
- Elisabeth Lehland og Nina Christin Larsen, veiledere NAV Grimstad: «Fra samarbeid til arbeid – klart grensesnitt innad i kommunen og relasjonsbygging til næringslivet»
3. Arbeid og velferd
Lavere sysselsettingsrater blant flyktninger medfører at gruppen er overrepresentert som mottakere av flere velferdsytelser. Utformingen av velferdsordningene har betydning for incentivene til å søke seg mot arbeid fremfor trygd, men har også betydning for andelen som lever i fattigdom.
- Oddbjørn Raaum, seniorforsker ved Frischsenteret. «Flyktninger på helserelaterte ytelser – høye terskler inn i arbeidslivet, eller tiltrekningsmekanismer i velferdssystemet?»
- Jan Rose Skaksen, forskningssjef ved Rockwool Fonden. «Incentiver til arbeid og fattigdom – erfaringer med starthjælp og kontanthjelp i Danmark»
- Manuela Geleng, Head of Unit, European Commission, DG Employment, Social Affairs and Inclusion. «Social and Labour market integration of refugees»
4. Nettverksbygging og sosialt entreprenørskap
Sosialt entreprenørskap og nettverksbygging mellom forskjellige aktører i sivilsamfunn, offentlige og frivillige organisasjoner og næringsliv, er viktig for å fremme inkludering i arbeidslivet.
- Håkon Iversen, porteføljeansvarlig og medgrunnleggerav SoCentral AS, Oslo, Norge - www.socentral.no
- Christina Merker-Siesjö, styreleder for Yallatrappen, Malmø, Sverige - http://www.yallatrappan.se/
- Daniel Rahman, CEO for Integrify, Finland - https://integrify.fi/
- Birte Steller, Integrationsamt Stadt Hamburg, Tyskland
Tilbake til program for nordisk konferanse om integrering av flyktninger i arbeidslivet