Organisering av IA-arbeidet
Artikkel | Sist oppdatert: 07.06.2018 | Inkluderende arbeidsliv (IA)
Det partssammensatte Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd under ledelse av arbeids- og sosialministeren har ansvaret for oppfølgingen av IA-avtalen på nasjonalt nivå.
Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd
I Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd (ALPR) møtes myndighetene og hovedorganisasjonene i arbeidslivet for å diskutere aktuelle spørsmål på arbeidslivsområdet. ALPR ledes av arbeids- og sosialministeren og har det overordnede ansvaret for IA-avtalen.
Oppfølgingsgruppe for IA-avtalen
Det er etablert en partssammensatt oppfølgingsgruppe for IA-avtalen som har ansvaret for den løpende oppfølgingen av IA-avtalen og for å forberede drøftingene til Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Oppfølgingsgruppen ledes av politisk ledelse i Arbeids- og sosialdepartementet.
Faggruppe
Det er også etablert en partssammensatt faggruppe som skal drøfte utviklingen i IA-målene, økonomiske og administrative konsekvenser av virkemiddelbruken på disse områdene og metodiske spørsmål i disse forbindelser.
IA-råd
Det er opprettet fylkesvise IA-råd. De består av regionale representanter fra myndighetene (NAV og Arbeidstilsynet) og partene i arbeidslivet. Arbeidslivssentrene (NAV) er sekretariat. IA-rådene organiserer IA-arbeidet lokalt og har derfor en sentral rolle i den praktiske oppfølgingen av IA-avtalen.
Les brev fra oppfølgingsgruppen til de fylkesvise IA-rådene.
NAV Arbeidslivssenter
NAV Arbeidslivssenter finnes i alle fylker og er et ressurs- og kompetansesentre for et inkluderende arbeidsliv (IA). Sentrene er et viktig virkemiddel og samarbeidspartner overfor virksomheter som har valgt å inngå samarbeidsavtale med NAV.
Den enkelte IA-virksomhet
Selve IA-arbeidet finner sted på arbeidsplassen, der arbeidsgiver og arbeidstaker forplikter seg til å samarbeide systematisk for utvikle en mer inkluderende arbeidsplass. Alle virksomheter kan bli IA-virksomheter ved å inngå en samarbeidsavtale.